Thursday, January 28 2021
Posljednja vijest

SOS TELEFON U ULCINJU: KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD ZENAMA

Hatixhe NelajSos Telefon od svog osnivanja godinama podržava i vodi ovu kampanju, a cilj ove kampanje je postizanje rodne ravnopravnosti, osnaživanje žena i potpuno ostvarivanje njihovih prava, među kojima bi sloboda od nasilja trebala biti bitni element.

Ovu aktivnost podržava Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok je realizacija   trajala 12 mjeseci i sada je u završnoj fazi. U okviru ovog projekta održali smo 10 radionica sa ženama koje su doživjele nasilje ili su u prijelaznoj fazi, Pružili smo psihološke usluge i usluge na SOS telefonu,i povjerljivog lica.

Već 20 godina postignuća su realna , opipljiva, ali jednako opipljiva je i stvarnost, svijest da smo  samo na pola  puta, rodno zasnovano nasilje i rodna ravnopravnost je nedovršeni posao, glavni cilj koji treba ispuniti,kazala je Hatidža Neljaj izvršna direktorica SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja u Ulcinju.

Što se tiče statističkih podataka za ovu godinu, možemo reći da je u porastu broj slučajeva nasilja u odnosu na prošlu godinu, a od januara do 1. Novembra pomoć  u nasoj organizaciji zatrazilo je 78 žena, uključujući I jednu musku osobu.  Podaci pokazuju da se stopa nasilja u porodici znatno povećala u zemljama Balkana od nametanja ograničenja kretanja u borbi protiv COVID-19.

Nasilje u porodici nesumnjivo je najrasprostranjeniji oblik zlostavljanja žena širom svijeta, bez obzira na regiju, kulturu, etničku pripadnost, obrazovanje, klasu i vjeru. Ne bih rekla da je ovaj fenomen u porastu, ali da se taj fenomen više ne skriva. Društvo, posebno žene, postale su svjesne da trebaju prijaviti nasilje u porodici, institucije su odgovornije u pružanju pomoći i podrške žrtvama, ljudi imaju više povjerenja u te institucije.U ovih 16 dana aktivizma protiv nasilja podijelićemo brosure sa jasnim porukama   u kojima su navedeni I dezurni  telefonski brojevi .

U međuvremenu smo započeli realizaciju još jednog projekta uz finansijsku pomoć Evropske unije, koji sprovodi kancelarija za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Crnoj Gori,kazala je Neljaj

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top