Sunday, October 21 2018
Posljednja vijest

Stajnaker: BEZ ZASTITE SOLANE NEMA NAPRETKA U PREGOVORIMA SA EU

Gudrun ShtajnakerStanje u Ulcinjskoj solani se pogoršava, a Vlada je malom političkom voljom može zaštititi, ocijenila je bivša ambasadorka Njemačke u Podgorici, Gudrun Štajnaker i poručila da se Poglavlje 27 ne smije otvoriti dok se ne zaštiti to područje.

Štajnaker, koja je osnivač Udruženja dr Martin Schneider Jacoby je, na konferenciji za medije Koalicije 27, koju čini 20 ekoloških nevladinih organizacija (NVO), kazala da je Ulcinjska solana u Evropi i van nje, prepoznata kao izuzetno mjesto biodiverziteta.

Ona smatra da je Vlada učinila vrlo malo da zaštiti taj kraj.

“Osim procesa privatizacije koji je vrlo sumnjiv, kada je riječ o Solani, desilo se toliko stvari koje su, po mom mišljenju, čisti kriminal. Vidi se da crnogorska Vlada, odnosno nadležne institucije igraju sa vremenom, jer oni znaju da se stanje u Solani pogoršava i za određeno vrijeme neće biti više ništa za zaštitu”, ocijenila je Štajnaker u PR Centru u Podgorici.

Solana je, kako je istakla, poseban primjer gdje Vlada malom političkom voljom može nešto učiniti.

“Treba da ispune bar to što su obećali i da zaštite Ulcinjsku solanu, koja je vlasništvo naroda i države. Međutim, neki smatraju da je to lična svojina i da sa time mogu da rade šta hoće, ne u korist svih, nego samo u sopstvenu”, navela je Štajnaker.

Ona se, kako je saopštila, nada se da će uskoro ipak naći načina da spasu Solanu, što će, dodala je, biti odličan primjer i za druge važne teme.

Štajnaker je navela da uslovi za otvaranje Poglavlja 27 nisu ispunjeni i bez pitanja Solane. “To poglavlje ne smije se otvoriti dok Vlada ne ispuni ono što je obećala i potpisala, odnosno dok ne zaštiti Ulcinjsku solanu”, poručila je Štajnaker. (MINA)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top