Sunday, May 31 2020
Posljednja vijest

STAKLASTA JEGULJA

Od početka devedesetih, nakon šverca nafte i benzina iz Albanije, Bojana je ranjena rijeka. Nekoliko se puta zbog nepažnje krijumčara mazut izlio u rijeku, a kada se on pomiješa sa hladnom vodom posljedice po ekosistem traju godinama.

Zato je iz Bojane nestala staklasta jegulja, izuzetno rijetka i lijepa riječna riba, koja zahtijeva kristalno čistu vodu. Utvrđeno je da sezonska migracija staklastih jegulja počinje u novembru, a završava se u aprilu-maju, pri cemu je najintenzivnija u periodu februar-april. Prosječna totalna dužina tijela migrirajućih jedinki je 57 mm, a prosječna masa tijela 0.171 g.

Kilogram staklaste jegulje na evropskim pijacama staje nekoliko stotina eura.

Srtučnjaci navode da je jedini način obnove ribljeg fonda u toj rijeci poribljavanje divljom mlađi – staklastom jeguljom.

One comment

  1. Nenad Radović

    Priča o staklastoj jegulji obiluje poluinformacijama.Pojašnjenja radi ću napisati slijedeće redove.
    Staklasta jegulja nije posebna vrsta, već mlađ jegulje (anguila anguila) koja mrijesti u Sargaskom moru, usred Atlantika. Ta mlađ nošena morskim strujama završava na mnogim mjestima, pa tako stiže i do ušća Bojane. Odatle, vođene instinktima, putuju uzvodno sve do Skadarskog Jezera, dalje uz Moraču i sve male pritoke gdje provodi dobar dio života. Tačnije do zrelosti, kada vođene naprijed pomenutim instinktima odlaze na mjesto svog rođenja (Atlantik) da izvrše zadnju misiju produžetka vrste. Nakon toga ugibaju.
    Vezano za trovanje Bojane, sve stoji, s tim da je u tom periodu ona bila gotovo mrtva rijeka. Otada je mnogo vode prošlo, dno se u najvećem očistilo od mazuta (ali nije od plastičnih kesa i sl.) i riblji fond se donekle oporavio. Razlog za neoporavak u potpunosti je u svakodnevnom izlovu nedozvoljenim sredstvima od strane građana iz susjedne Albanije. Naime, svakodnevno se u Bojanu baci veliki broj eksploziva, a tokom noći uzvodnim dijelom haraju isti sa električnim prenosnim agregatima koji su pogubni za sav riblji fond. Naročito za jegulju, koja je posebno osjetljiva na ovaj vid krivolova. Ovo je najteži vid nedozvoljenog ribolova, a postoje i drugi u vidu podvodnog ribolova koji je u svim rijekama zabranjen, ribolova mrežama …
    Zaključak je da Bojanu treba zaštitit od javašlukai, a ona će se u najvećoj mjeri sama obnoviti. Prirodi treba samo dozvoliti da se regeneriše. Najčešće …

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top