Wednesday, July 18 2018
Posljednja vijest

Sudjenje: BEHAROVIC REKAO DA JE U SIRIJU POSAO DA BI BOLJE ZIVIO

Foto: Savo Prelevic (Vijesti)

Foto: Savo Prelevic (Vijesti)

Ulcinjanin Hamid Beharović (38), osumnjičen da je ratovao u Siriji za terorističku organizaciju ISIL,  danas je pred sutkinjom Biljanom Uskoković u Višem sudu u Podgorici kazao da je kriv što je išao u Siriju i prouzrokovao mnogo problema sebi i svojoj porodici, ali da nije kriv za za ono što ga Specijalno tužilaštvo tereti jer on tamo nije ratovao.

Beharovića je specijalni tužilac Saša Čađenović optužio da se od aprila 2015. godine do maja 2016. godine, znajući da čini krivično djelo, suprotno međunarodnom pravu, Rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levantea (ISIL).

Beharović je, piše u optužnici, sa nevjenčanom suprugom Eminom Kerima (32) i  kćerkom koja je tada imala godinu i šest mjeseci  otputovao iz Podgorice u Istambul u Turskoj gdje je stupio u kontakt sa, za sada, neidentifikovanim članovima terorističke organizacije ISIL. Oni su ga iz Turske, preko ilegalnog graničnog prelaza, prebacili u Siriju, na teritoriju pod kontrolim ISIL-a. Data mu je kuća u kojoj je ugošćavao borce ISILA-a Adema Mustafića, Omara Redžepagića, Džemala Canovića, Damira Slakovića, Damira Muratovića i druge pripadnike terorističke organizacije ISIL.

Beharović je sa njima, prema navodima optužnice, učestvovao u oružanim formacijama ISIL- a tako što je sa Canovićem i Redžepagićem obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici sa Turskom i više puta upotrebljavao oružje koje je od njih dobio.

Beharović je na sudu kazao da je bolestan i da nije učestvovao u borbama, ni u obilasku stražarskih mjesta. U Siriju je, kazao je, pošao jer mu je prijatelj Mirza Heklaj kazao da je tamo dobro i da može lijepo da se živi. Podgoričanin Mirza Haklaj je poginuo u Siriji.

Njegova supruga Emina Karima je, u svojstvu svjedoka, kazala da se saglasila da ide sa mužem u Siriju zbog boljeg života, ali da joj se tamo ništa nije svidjelo osim što ima puno muslimana i sviđa joj se način kako ISIL sprovodi vjeru.

Suđenje će se nastaviti 10. oktobra.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top