Wednesday, July 8 2020
Posljednja vijest

SVATEK POCETKOM PROSLOG VIJEKA O ULCINJU

Početkom 20. stoljeća znameniti naučnik iz Češke Jozef Jan Svatek (1870-1948) boravio je u Ulcinju i sa ushićenjem pisao o njegovim prirodnim ljepotama.

Za posjetioce našeg Portala izdvajamo njegova predivna zapažanja o Valdanosu i Maloj plaži.

Dok ga ne dotakne nova civilizacija Valdanos će ostati cilj onih hodočasnika koji se žele pokloniti veličanstvenoj prirodi. Mada, tada to više neće biti ona čarobna dolina u kojoj mi se činilo da svuda oko mene plešu rusalke i vile. Tada će to biti izletište, puno prljavog papira i drugog otpada, bojim se, ako ovamo stigne Evropa da će se lomiti mladi maslinovi izdanci. Ali, za sada je to još nevina priroda, netaknuta poslovično svuda prisutnim prstom napretka. Zato, požurite svi vi koji želite uživati u pejsažu koji je stotinama godina ostao onakav kakvog ga je majka Priroda stvorila na svoje vlastito zadovoljstvo.

Osim reumatičara iz Crne Gore u Ulcinj dolaze i gosti iz Austrije, Italije i Češke. Inače, najveći broj stranaca ovamo dolazi isključivo radi kupanja. I, zaista, na cijelom Jadranu nema tako prijatnog kupanja od ovog  u ulcinjskom zalivu. Voda je ovdje kristalna, nezagađena, nema brojnih brodova i jakih udaraca talasa – svi se snažni talasi  ovdje smiruju zahvaljujući položaju zaliva, pa jaki talasi ne stižu do onog blagotvornog pijeska. Morsko dno je kao od somota.  Svileno je, pritom čisto, bez školjki i odvratnih kraba, bez plutajućih trava i ostalog morskog bilja – ukratko, ovdje su i voda i pijesak i dno idealni, uz to još ide i neobično romantična okolina, a kako je stari grad tu, preko puta, pribrojimo i bujnu okolinu, zatim i puno  borove šume i vinograda – da u ovom pogledu čovjek ne može poželjeti ljepšega mjesta.

I uprkos nepostojanju uobičajenog banjskog konfora, siguran sam da neće  mnogo vremena proći i da će se sa narastajućim brojem gostiju i ovaj nedostatak prevazići, i tada će Ulcinj postati jedan od najljepših kutaka Jadrana, takođe i najromantičniji.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top