Monday, May 25 2020
Posljednja vijest

SZK: JAVNA DEBATA U ULCINJU O IMOVINSKIM PRAVIMA ZENA

Komuna e Ulqinit, Opstina UlcinjNVO Sigurna ženska kuća saopštila je da će se u prostorijama zgrade Opštine u Ulcinju, u petak, 14. juna, sa početkom u 12h, održati javna debata na temu “Imovinska prava žena u Crnoj Gori”.

Debata se organizuje u okviru projekta “I u rod i u domsnagom zakona protiv imovinskog običajnog prava”  koje finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Aktivnosti  projekta koje su predhodile organizovanju debate su i sprovođenje istraživanja na temu imovinskih prava žena na teritoriji Crne Gore, kao i promocija putem društvenih mreža.

Na debati će uvodnu riječ imati  Ljiljana Raičević predsjednica Sigurne ženske kuće, rezultate istraživanja predstaviće Nada Jelovac – koordinatorica projekta, dok će debatu moderirati Zvezdana Radulović.  

Kako se navodi, žene u Crnoj Gori i dalje se dominatno odriču nasledstva u korist muških članova porodice, iako su zakonom izjednačene sa muškarcima. Patrijahalna ideologija je izuzetno jaka, pa žene bez obzira na ekonomski položaj i stepen obrazovanja, najčešće imaju takav stav da je odricanje od prava na imovinu porodična tradicija. Nerijetko prilikom razvoda braka/vanbračne zajednice ne pokreću postupak za podjelu imovine, iako su istu stekle zajedno sa partnerima u toku zajedničkog života.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top