Thursday, October 22 2020
Posljednja vijest

U Centru za kulturu: IZLOZBA PROTIV PUSENJA

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa JU Dom zdravlja ”Bogdan Vujošević” i JU Centar za kulturu Ulcinj organizuje povodom Nacionalnog dana kontrole duvanskih proizvoda izložbu na temu “Uživaj u crtežima bez duvanskog dima“ upozoravajući na taj način sve u Ulcinju i Crnoj Gori, prvenstveno mlade – našu budućnost, bez izuzetka, pušače i nepušače, na štetnost pušenja i probleme koje ono nosi sa sobom.

Izložbu će u ponedjeljak 11.novembra 2013.godine u galerijskom prostoru JU Centar za kulturu Ulcinj, simbolično u pet do dvanaest sati otvoriti dr Pavle Marniković, direktor JU Dom zdravlja Ulcinj.

Naglašavamo po ko zna koji put svih ovih godina da je od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu umrlo preko šest miliona, a u Crnoj Gori preko 1500 osoba. Taj broj će se na našu veliku žalost do 2030.godine sigurno i dalje uvećavati.
Izložba koja se priređuje treba da posluži kao jedan vid prevencije u Crnoj Gori, da građani na jedan drugačiji način vide sve negativne strane pušenja po zdravlje. Pušenje predstavlja takođe i veliki materijalni – finansijski udar na budžet i džep pušača i njegove familije. Pušenje (u prostoru kojem je to zabranjeno, a tih prostora po Zakonu je dosta) predstavlja istovremeno i nepoštovanje crnogorskog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je donesen 2004.godine i njegovih Izmjena i dopuna iz 2011.godine.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top