Thursday, August 22 2019
Posljednja vijest

U nedelju: OBILJEZAVA SE MEDJUNARODNI DAN MUZEJA I NOC MUZEJA

Muzej, MuzeumiVečeras, 19. Maja 2019. godine u 18:00h, Muzej Ulcinj obilježava Međunarodni dan muzeja i Noć Muzeja. Međunarodni dan muzeja je osnovan od Međunarodnog vijeća muzeja ICOM i obelježava se zajedno sa manifestacijom Noći muzeja.

Međunarodni dan muzeja se obelježava oko datuma 18. maj. Muzeji širom svijeta organizuju aktivnosti vezane za temu koju određuje Međunarodno vijeće muzeja – ICOM. To je dan otvorenih vrata t.j. da će i Muzej Ulcinj omogućiti posjetiocima slobodan ulaz.

Svake godine Međunarodni savjet muzeja postavlja temu za ovu manifestaciju. Za 2019. godinu tema Međunarodnog vijeća muzeja je: Muzeji kao kulturni centar: budućnost tradicije.

Muzej i umjetnička galerija Ulcinj za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i Noć Muzeja pripremio je sljedeći program:

  • Izložba Knezevski grobovi iz Crne Gore: 3500.-2500. P. K. Izložbu je pripremio Muzej i Galerija Podgorice.
  • Muzeji kao centri kulture: budućnost tradicije koju priprema Muzej Ulcinj.

Izložba Kneževski grobovi iz Crne Gore iz 3500.-2500. prije nove ere  predstavlja reprezentativnu pokretnu materijalnu kulturu otkrivenu u grobnicama iz praistorijskog perioda, 3500-2500 god. prije nove ere u Crnoj Gori.

O temi Muzeji kao kulturni centri: budućnost tradicije će se govoriti o ulozi muzeja u očuvanju, zaštiti i pronalaženju kulturne baštine i kulturnih dobara za buduće generacije i o ulozi muzeja za promociju znanja i vrijednosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Svojom djelatnošću očuvanja i promovisanja vrijednosti baštine i kulturnih dobara, muzeji moraju unaprjediti međukulturno razumijevanja, mira, širenja znanja o kulturnoj i prirodnoj baštini uz očuvanje kulturne baštine za buduće generacije.

Dobrodošli

Muzej Ulcinj

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top