Tuesday, July 7 2020
Posljednja vijest

U petak u Centru za kulturu: KOMEDIJA “NA KOTORSKOM DVORU”

Na Kotorskom Dvoru

Kultna predstava “Teatrra 303” iz Kotora, komedija “Na kotorskom dvoru”, biće odigrana 24. februara u Velikoj Sali Centra za kulturu u Ulcinju, saznaje Portal Ul-info.

Ovo je satirična komedija povezuje prošlost i sadašnjost na jedan moderan način.

Radnja se odvija daleko u prošlosti na dvoru koji ostaje bez para i Kralj pokušava da ga spasi od programiranog stečaja. Vitezovi pokušavaju da prikriju svoj nerad predlažući Kralju da proda ili dvor ili narod. Kralj im ne vjeruje i provjerava preko svemoćne kugle-blesigrafa koliko su mu vjerni, koliko imaju blaga i što će biti u budućnosti sa njihovim naslednicima čime se dolazi u probleme današnjice.

Predstava je prožeta humorom koji preslikava zbilju i opominje sve one koji mogu popraviti stvarnost. Savremena je, multimedijalna i ima puno muzičkih numera, kao i puno video materijala sa kojim glumci povezuju prošlost i sadašnjost.

Priprema predstave je bila dosta zahtjevna, zbog samog stila izrade i snimanja filma po primorju, koji je sastavni dio predstave.

U predstavi glume: Dragan Buzdovan, Rita Presutto, Nađa Mirković, Neđeljko Kustudić, Iva Kernec, Miljan Stešević, Katarina Igić, Ranko Ristovski, Doris Lazović, Savo Miljenović.

Muzičke numere u predstavi izvode crnogorski kantautori, Zoran Dragović i Danica Nikić.

Kompletan video materijal  za predstavu je odradila  „Kotor TV“ .

Tekst i režiju potpisuje Dragan Buzdovan.

Predstava je do sada izvođena devet puta u Kotoru, u Hotelu Splendid Bečići, u Centru za kulturu-Tivat, u dvorani Park u Hercegnovom, u KIC-u Budo Tomović – Podgorica, Ljetna pozornica na Purgatorijama u Tivtu, Kino Sloboda Dubrovnik, Centar za kulturu Bar, Centar za kulturu Bijelo Polje, Centar za kulturu Berane, Centar za kulturu Plužine, Kic Golubovci i dr.

ISTORIJAT   „TEATRA 303“

Teatar 303 je osnovan 1980. g. u Kotoru od strane Dragana Buzdovana.

Počeo je rad sa  zabavnim programima „U Kotoru starom gradu“, koji je kroz humor, pjesmu i igru preslikavao život grada i prezentovao istovremeno mlade talente.

1983 g. je vratio  u život i čuveni muzički festival „ Glas Boke“. Istovremeno je i formiran dječji muzički festival „Glas Boke“ za koji su muziku i tekst pisali poznati kotorski muzičari i profesori muzike.

1983/84.g. je osnovano i dječje pozorište „Teatra 303” i odigrane tri adaptirane predstave : „Crvenkapa“, „Crvenkapa u carstvu Štrumpfova“ i „Ivica i Marica“ .

1986/87.g. “Teatar 303” je postao šampion smjeha na Turniru duhovitosti u konkurenciji 32 grada Jugoslavije. Svojim izvornim programom i humorom teatar je oduševio publiku tokom takmičenja i pokazao koliko je u to doba programom bio ispred vremena.

1993g. je  dobio nagradu “ Oslobođenja Grada Kotora“.

1992/93. g. je sa Beogradskim ZAM-om  potpisan ugovor i napravljene nekolike velike turneje po Srbiji i snimljena prva video kaseta „Kud puklo da puklo“.

  1. g. je snimljena druga kaseta „Sanjao sam da nas nema“, tako da je rekord nastupa u toj godini bio 186 puta.

Napravljene su još  predstave: „Radio Kotor“, „ Evropo zbogom“ i „In memoriam“.

  1. g. je napravljena predstava „ Sve će to narod platit “  i snimljena video kaseta.

2002.g. je u Londonu igrana predstava „Sve će to narod platit“, kao i monodrama Dragana Buzdovana „ Savo Čuka“ izvođena u Londonu, Birmingemu i Brajtonu.

2003.g. Teatar 303 je pored svojih standardnih programa, otpočeo i sa radio emisijama na radio Kotor „KOS 303“ (kontra obavještajna služba 303), kojima je u satiričnom ruhu preslikavao kotorsku i crnogorsku zbilju.

Teatar 303 je uvijek imao dosta humanitarnih nastupa (redovno svake godine po jedan nastup za „Dobrovoljne davaoce krvi-Kotor“, „Brezovik“ – bolnicu Nikšić, kao i za „ZIKS“ -Spuž i dr.

2013.g. ,Teatar 303 je počeo sa novim stilom rada Stand up nastupima, kao i pravljenjem filmskog programa  i kratkih vijesti za radio i televiziju „ Dnevnik 303“.

2014.g. je izvedena i premijera  predstave „Na kotorskom dvoru“. Ova predstava je rađena sa Tv Kotorom i pokazala je jedno novo moderno lice Teatra 303.

Predstava je multimedijalna i njena priprema je bila vrlo zahtjevna sa puno muzike, puno video materijala i naravno dosta satire i humora sa učešćem od preko dvadeset glumaca-amatera. Do sada je predstava igrana 9 puta u Kotoru i po jednom u Budvi i Tivtu, Hercegnovom, Podgorici, na  Ljetnoj pozornici Tivat u sklopu Purgatorija, Dvorana Sloboda-Dubrovnik,Centar za kulturu Bar, Centar za kulturu Bijelo Polje, Centar za kulturu Berane, Centar za kulturu Plužine itd.

Sve u svemu Teatar 303 je eksperimentalna scena koja prezentuje Kotor i Crnu Goru na svojim nastupima. Humorom djeluje pozitivno na gledaoce i slušaoce, a ponekad satirom i opominjemo one koji griješe u nadi da će biti bolje.

Direktor „Teatra 303“

Dragan Buzdovan

 

One comment

  1. Konacno nesto normalno i u Ulcinju. Nadam se da ce poneko i da ode da odgleda to, ne bi bilo fino da se brukamo jer bi tako mozda i cesce bilo ovakvih dogadjaja a ne jednom u 10 godina :)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top