Wednesday, January 27 2021
Posljednja vijest

U subotu na Maloj Plazi: Manifestacija „Dan zaba“

InkedMOGUL_LINVO Crnogorsko društvo ekologa iz Podgorice i NVO Mogul iz Ulcinja organizuju manifestaciju „Dan žaba“ 11. maja 2019. godine. Manifestacija će se održati u Ulcinju, Pristan (treći ulaz na Malu plažu) u terminu od 10 – 12h.

Močvarna staništa na području opštine Ulcinj veoma su ugrožena uslijed zagađenja i nagle urbanizacije. To su ujedno i staništa skadarske žabe (albanske žabe) Pelophylax shqipericus , ugrožene i endemične vrste koja naseljava samo jedan dio Crne Gore i Albanije. Ovu vrstu direktno ugrožavaju ljudi putem zagađenja i zatrpavanja vodenih staništa, isušivanjem močvara i izlovom. Smatramo da efektne mjere zaštite i očuvanja vrsta i predjela zavise od budućih generacija. Boljim upoznavanjem djece sa vodozemcima – jednom  potcjenjenom grupom životinja, njihovim značajem za održavanje zdrave životne sredine  kroz učenje, igru i zabavu, može se podići svijest i razviti osjećaj odgovornosti za očuvanje prirode u njihovom neposrednom okruženju, od koje zavise oni i njihove porodice.

„Dan žaba“ je manifestacija posvjećena edukaciji i promotivnim aktivnostima u svrhu jačanja javne svijesti o pitanjima ugroženosti žaba kao najbrojnije grupe vodozemaca, njihove važnosti za očuvanje zdrave životne sredine i akcija za njihovo očuvanje. Manifestacija je osnovana od strane međunarodne ekološke organizacije “Save the frogs” i od 2009. godine se u ovu akciju uključilo 55  zemalja svijeta.

Ove godine NVO Crnogorsko društvo ekologa i NVO Mogul započinju sa održavanjem iste manifestacije u opštini Ulcinj  u sklopu projekta “Uključivanje lokalne zajednice u proces zaštite i unapređenja staništa ugrožene  skadarske žabe (Pelophylax shqipericus) na prostoru delte rijeke Bojane”  koji je podržan od strane Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme (Critical Ecosystem Partnership Fund, CEPF), kroz finansijski mehanizam malih grantova.

Program manifestacije:

 – Dječje igre “Žablja olimpijada” kojima djeca istovremeno uče o karakteristikama žaba i fizički su aktivna (“Žablji skok”, “Insektolovac”, “Muholovka”, “Nahrani žabu”, “Pogodi ko sam”, “Imitator žaba”). Sa djecom se igraju animatori “Event Montenegro”. Pobjednici svake igrice dobijaju na poklon dvojezične promotivne majice “Sačuvajmo staništa skadarske žabe”.

– Kreativna radionica (crtanje i pravljenje različitih figura žaba od kartona i plastelina). Radionicom rukovode profesorke Marijana Zarubica i Vahida Nimanbegu.

– Upoznavanje sa skadarskom žabom. Djeca će vidjeti primjerke skadarske žabe u akvarijumima i čuti interesantne činjenice o vodozemcima od biologa NVO Crnogorskog društva ekologa.

* Djeca će za užinu dobiti mafine u obliku žaba koje će pripremiti lokalni poslastičar i sokiće/flašice sa vodom za osvježenje. Sva djeca na manifestaciji će dobiti dvojezičnu edukativnu brošuru “Sačuvajmo staništa skadarske žabe”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top