Thursday, July 19 2018
Posljednja vijest

U Ulcinju: OBILJEZEN MEDJUNARODNI DAN MLADIH

1Danas, u prostorijama Kutka za mlade u ulcinjskoj biblioteci, NVO “Novi Horizont” je organizovao obiležavanje Međunarodnog Dana mladih.

Međunarodni Dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Ovaj datum prvi put je obilježen 2000.godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.

Svrha obilježavanja ovog dana je skretanje pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata, kako bi se promovisao aktivizam mladih, ali i da se prepoznaju napori i akcije mladih koje doprinose pozitivnim promjenama i ukupnom razvoju zajednice.

Jedan od oblika građanske participacije je i participacija mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou. Zato participacija mladih doprinosi razvoju građanskog društva, toleranciji i poštovanju drugih.

Predstavnici vlasti nemaju uvijek dovoljan uvid u živote mladih da bi mogli da donose dobre odluke i planove za mlade. Perspektiva mladih će doprinijeti da te odluke budu relevantne, efektivnije i održive.

Da bi se čuo glas mladih i radi senzibilisanja lokalnih donosioca odluka za njihove probleme, Novi Horizont je organizovao dogadjaj u formi slobodnog i prijateljskog razgovora između omladinskih aktivista i rukovodioca opštine Ulcinj, jer to je i cilj ovog datuma – skretanje pažnje donosioca odluka o problemima mladih. Učesnici ovog događaja iznijeli su svoje stavove o problemima koje se tiču mladih u našoj zajednici, ali i dali predloge i ideje kako se može poboljšati položaj mladih u Ulcinju.

Ovom prilikom promovisan je i mali „info-desk“ koji će prostorije Youth Corner-a učiniti pogodnijim za rad sa mladima.

Ova aktivnost se realizovala u okviru projekta MLADI – KOMPETENTNI ZA PARTICIPACIJU, koji podržava Ministarstvo Sporta Vlade Crne Gore.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top