Monday, June 17 2019
Posljednja vijest

Ul info i MOGUL: GRADJANI UVJERENI DA ZIVE U KORUMPIRANOJ ZEMLJI

 

image2 (12)Čak 94 % od 300 anketiranih Ulcinjana smatra da je korupcija prisutna u Crnoj Gori, a od toga čak 78 % da je to u velikoj mjeri. Istovremeno preko 86 odsto građana smatra da je korupcija u Ulcinju veoma ili uglavnom rasprostranjena, odnosno nešto niža nego na državnom nivou, rečeno je na konferenciji za štampu koja je u četvrtak održana u Ulcinju.

Organizacije civilnog društva „Ul info“ i MOGUl objavile su rezultate „Istraživanje o percepciji korupcije u opštini Ulcinj“, koje je sprovedeno u okviru projekta “Ulcinj protiv korupcije – Ulqini kundër korrupsionit”, a koji se realizuje uz podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

Izvršni direktor NVO „Ul info“ Mustafa Canka rekao je da je alarmantan podatak da su u ogromnoj većini (oko 86,5%), Ulcinjani uvjereni da neki oblik mita, političke, partijske i rođačke veze ili usluga za uslugu pomaže da se dođe do željenog cilja. „U tom kontekstu je razumljivo zašto se korupcija doživljava kao odomaćena pojava ili zašto smo postali političko-partijsko društvo“, dodao je Canka.

image1 (31)Na pitanje da li bi pristali da daju traženi novac 30 odsto je odgovorilo potvrdno, a gotovo 60 odsto ne, što znači da u Ulcinju postoji otpor prema korupciji. Za ono što ljude najviše tišti (zdravstvo, zapošljenje, stambeno pitanje) spremni su da daju mito i povuku veze koje imaju kako bi riješili problem.

Takođe veoma su zabrinjavajući odgovori o percepciji korupcije po sektorima na državnom nivou, jer to smanjuje povjerenje u institucije. Osim nevladinih organizacija (oko 35 odsto), sve drugo je u Crnoj Gori veoma ili uglavnom korumpirano, smatraju anketirani. Najviše je korumpirana izvršna vlast, potom političke partije i zdravstvo (oko 80 %), potom policija, sudstvo i tužilaštvo. Na dnu liste su, ali, ipak, sa preko 60 odsto, mediji, Skupština Crne Gore i obrazovne institucije.

Uvjerenje anketiranih je da je Opština Ulcinj veoma ili uglavnom neefikasna u borbi protiv korupcije (80 %).

Direktor MOGUL-a Džemal Perović je rekao da su podaci zabrinjavajući, jer korupcija evidentno pogađa svakog građanina. On je istakao da Komisija za antikorupciju u Opštini Ulcinj, čiji je član, nema podršku osnivača i da je nakon početnog entuzijazma praktično prestala sa radom.

Koordinatorka ovog projekta u ime Centra za građansko obrazovanje Ana Nenezić kazala je da su rezultati ankete slični onima u Pljevljima i Cetinju, gdje su nedavno takođe obavljena istraživanja o percepciji korupcije.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top