Monday, June 17 2019
Posljednja vijest

Ulcinj hit destinacija za kampere: VECA ZARADA OD KAMPA NEGO OD HOTELA

Mustafa Canka-Kamping je onaj dio ponude koji otvara i zatvara turističku sezonu u Ulcinju. Za kampere na našoj rivijeri ona počinje u martu i završava krajem oktobra. Tome je doprinjela činjenica da duž Velike plaže i Ade imamo izuzetno atraktivan prostor za kampovanje. Kamping je postao jedan od reprezentativnih ambasadora ulcinjskog turizma”, kaže vlasnik ulcinjskog Auto kampa “Safari beach” Petar Delić.

On je ove jeseni učestvovao na sajmovima u Austriji i Českoj Republici, gdje je predstavio ovaj segment ulcinjske turističke ponude. “Bilježimo stalan rast i potražnju za ovom vrstom turizma u našim kampovima, pa smatram da je to idealna prilika da goste i organizatore putovanja pobliže i neposredno upoznamo sa našim kampom i čarima našeg Ulcinja i ljepotama Crne Gore”, istakao je Delić navodeći da to mora da bude u fokusu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, kao i lokalne Turističke organizacije (TO).

Nakon nedavnog sastanka sa vlasnicima kampova, iz TO Ulcinj su saopštili da je dogovoreno niz zajedničkih akcija kako bi se unaprijedila kamping ponuda i uvećao promet od kampera u ovoj destinaciji. “Tako ćemo, na primjer, već u januaru imati poseban promotivni materjal namijenjen kamperima na nekoliko jezika. Saglasni smo da uz izvrsne rezultate kamping prednjači u poboljšanju kvalitete usluga, pa vjerujemo da će se otvoriti prostor za nove investicije u ovom segmentu turizma”, kaže direktor TO Ulcinj Fatmir Đeka.

Prema njegovim riječima, tokom prošle sezone je ovaj dio ponude imao najveći rast od preko 40 odsto. “Na ulcinjskoj rivijeri se iz godine u godinu bilježi sve više gostiju koji kampuju. Najviše turista dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, a tu su skandinavske zemlje, pa Italija, Švajcarska i Slovenija, kao i Poljaci i Česi. Ulcinj, kao netaknuta ljepota, je za njih postala prava hit destinacija”, kaže Đeka.

A tako je bilo i prije četiri decenije kada je otvoren prostor za kampere naturiste na ostrvu Ada Bojana. Veoma dobar kamp bio je i “Milena“, na samom početku Velike plaže.

No, nakon te prve faze koja se naziva tradicionalno, avanturističko ili kvazi-robinzonsko kampiranje, danas je kampiranje poprilično luksuzan oblik turizma. Postoji čak i “glamping“ – glamurozno kampiranje, gdje noćenje staje od 300 do 500 eura.

Statistika pokazuje da su kampiranju skloniji Zapadnoevropljani. Prema broju kampova vodeća kamping destinacija je Francuska, sa oko 100 miliona noćenja, zatim slijede Velika Britanija, Italija, Njemačka i Holandija. Interesantno je svakako da oko četvrtine prometa u tim zemljama ostvaruju domicilni građani, što znači da su snažna emitivna tržišta ujedno i vodeća po razvijenosti kamping ponude. U Evropi, inače ima više od 10.000 kampova i oko 15 miliona kampista.

“Ali, Evropljani traže nove destinacije i visoki kvalitet ponude. Zato mi sada imamo priliku da se pozicioniramo kao kamping destinacija upravo na ključnim turističkim tržištima”, smatra Delić i dodaje da su kampisti postali zahtjevni, profinjeni i sofisticirani gosti.

Zaljubljenici u kampiranje reći će – to je stil života. I na tome se ne štedi, što se najbolje može vidjeti po skupocjenim vozilima na Velikoj plaži, gdje svake godine raste broj auto kampova na samoj pjeni od mora. I to je logično, jer se pokazalo da je finansijska uspješnosti u kampingu veća od financijske uspješnosti u hotelijerstvu. Uz klasični kamp, sve više je bungalova, mobilnih kućica, malih vila, šatora… Tu su, naravno, i sadržaji za duži boravak – bazeni, aktivnosti, wellness i ostali programi. Unapređenjem sadržaja i smještaja postojeći kampovi se lagano transformišu u „rizorte“, pa novi gosti duže borave. Sve postaje dio ugođaja, priče i dizajna.

“Ljudi počinju shvatati da je kamping odlična mogućnost za zaradu, a mi kao Opština i država moramo znati da je to naša velika šansa. Potencijalnim gostima moramo poručiti da smo savršena kamping zemlja s predivnom prirodom, odličnom gastronomijom i divnim morem. I moramo sami vjerovati u to. Ja sam uvjeren da možemo iskoristiti ovu šansu“, kaže direktor TO Ulcinj napominjući da bi potencijal postao stvarnost, na tom proizvodu treba sistematski raditi, od edukacije, promocije do cjeloživotnog učenja.

U svakom slučaju, ulcinjska rivijera ima još uvijek prekrasnu prirodu i ugodnu klimu, odnosno gotovo sve preduslove za razvijanje kamping turizma, i to ne samo na obali, već i u pitomoj unutrašnjosti.

Činjenica je takođe da uređenje kamp-odmorišta ne iziskuje veliku investiciju. Ista je situacija i s malim porodičnim kampovima. Kod nas ih nema dovoljno, a turisti ih traže zbog porodične klime. (Mustafa CANKA, Monitor)

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top