Sunday, August 25 2019
Posljednja vijest

ULCINJ NIJE PRIPAO CRNOJ GORI ODLUKAMA BERLINSKOG KONGRESA

„Naselja južno od Bara, do rijeke Bojane, uključujući i Ulcinj, biće vraćena Turskoj“, stoji  u 29. paragrafu Berlinskog kongresa potpisanog 13. jula 1878. godine od strane „velikih sila“ (Njemačka, Austro-Ugarska, Francuska, Velika Britanija, Italija, Rusija i Turska).Dakle, odlukama Berlinskog kongresa crnogorska vojska, koja je osvojila Ulcinj u januaru te godine, morala se povući iz toga grada, što je i učinila početkom februara 1879. godine.

U Ulcinj je ona ponovo ušla 26. novembra 1880. godine, nakon što je propao pokušaj da se Crnoj Gori prvo predaju Plav i Gusinje, a potom Hoti i Gruda. Da bi sačuvale svoj obraz „velike sile“ su pod prijetnjom da će napasti Istanbul i pomorskom demonstracijom u ulcinjskim vodama, primorale Osmansku imperiju da Ulcinj ustupi Crnoj Gori.

4 comments

  1. Postovani

    Ulcinj mozda nije pripadao Crnoj Gori kao sto ni Skadar nije pripadao Albaniji prema tome Ulcinj je u Crnoj Gori , tako ce i ostati za vjek i vjekova!

  2. ovo odma na prvu sjednicu skupshtine ulcinjske, ovo je vec ozbiljna rabota, sad ili nikad..dje mi zhivimo?pi

  3. @Montenegrina
    Kako to Skadar nije pripadao Albaniji? Da nije možda pripadao Japanu, Nigeriji ili Sjevernoj Koreji? A nego kome je pripadao nego Albaniji, samo što je kralj Nikola jurišao na Skadar ne bi li ga okupirao i proširio svoje teritorije. A Ulcinj je pripao CG iako smatram da je to bila nepravedna odluka velikih sila, međutim sada je tako kako jeste i naravno da je Ulcinj u CG i da će tu i ostati. Takođe, velike sile su odlučile da Kosovo pripadne novoj kraljevini SHS što je po meni najveća nepravda prema Albancima u istoriji.

  4. :):)

    ja mislim da nas je istorija i dovela do ovakvoga socujalnog i ekonomskog statusa,prema tome treba zivjeti sadasnjost i raditi na boljoj buducnosti !

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top