Wednesday, April 8 2020
Posljednja vijest

Ulcinj: POSLANICI OBISLI MASLINADU I PORT MILENU

 

OdborOdbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje u utorak je posjetio opštinu UIcinj, kako bi se upoznao sa stanjem u Maslinadi i uvali Valdanos.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima u oblasti kultivacije i zaštite maslina, upravljanja vodama i otpadnim vodama, sa posebnim osvrtom na Port Milenu, plovnost rijeke Bojane i obnovi plovnog puta koji bi povezao Rijeku Crnojevića, Skadarsko jezero i Jadransko more, kao i pitanjima iz oblasti zaštite prirode, posebno akcentujući pitanje Solane čije upravljanje će Opština Ulcinj preuzeti u narednom periodu. Učesnici su se osvrnuli i na pitanja saobraćajne i komunalne infrastrukture neophodne za kvalitetno upravljanje gradom i adekvatnu pripremu turističke sezone.

Delegacija Odbora iskazala je interesovanje za najefikasniji model revitalizacije i zaštite uvale i maslinade Valdanos, za mogućnost implementacije mjera sadržanih u “Elaboratu o stanju maslinade Valdanos – Analiza trenutnog stanja i predlog mjera za revitalizaciju” koji je na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, izradio Biotehnički fakultet u Podgorici 2017. godine.

Pitanja su se odnosila i na izradu Strategije razvoja maslinarstva u Crnoj Gori i Program posebne zaštite Maslinade kojim bi se prepoznale kratkoročne, odnosno hitne mjere koje bi se fokusirale na čišćenje/raskrčavanje pristupnih puteva u cilju omogućavanja pristupa unutrašnjosti maslinade Valdanos i postavljanje hidranata radi zaštite maslinade od požara. Delegacija Odbora je dala predloge aktivnosti koje je neophodno preduzeti.

U okviru današnje posjete, poslanici su obišli i lokacije bivših hotela „Lido“, „Galeb“ i „Jadran“, kao i Port Milenu.

Delegacija Odbora, u sastavu predsjednik Odbora Petar Ivanović i članovi Genci Nimanbegu, Mirsad Murić, mr Sanja Pavićević, Ana Nikolić i Nela Savković Vukčević, sastala se i razgovarala sa rukovodstvom Opštine Ulcinj Ljorom Nrekićem, predsjednikom Opštine Ulcinj, Hatidžom Đoni, potpredsjednicom Opštine Ulcinj, Astritom Hodžom, potpredsjednikom Opštine Ulcinj i Agronom Ibrahimijem, sekretarom Sekretarijata za razvoj i ekonomiju Opštine Ulcinj.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top