Friday, April 10 2020
Posljednja vijest

ULCINJ PRIJE OSAM DECENIJA

Ulcinj je početkom 30-tih godina 20. vijeka bio pretežno poljoprivredno mjesto s 48.000 maslina i ukupno 4200 stanovnika, te oko 60 soba za iznajmljivanje. To je bilo nedovoljno i za tadašnji broj turista, jer su uz goste iz Srednje Evrope, u ovaj grad počeli dolaziti i posjetioci iz susjednih zemalja. “U avgustu se dnevno kupa 600-700 ljudi, u julu mjesecu je bilo 110 Skadrana i Italijana, a 160 iz naše zemlje”, bilježe hroničari ljeta 1931. godine.

U kartonima podnesenim za hotelsko-ugostiteljsku statistiku Ministarstvu trgovine i industrije Kraljevine Jugoslavije zabilježeno je da u ulcinjskoj podružnici Barskog kotara 1932. godine postoje samo tri gostionice i deset zgrada koje služe za prenoćište putnika. U svim slučajevima sobe su bile bez kupaonice, električne rasvjete i tekuće vode.

Snažan pomak prema razvoju turizma predstavljala je izgradnja tri hotela u drugoj polovini tridesetih godina (Republika, Jadran i Ko-op, kasnije preimenovan u Galeb, najmoderniji hotelski objekat na Jadrana u to doba).

Suštinski, privredni razvoj Ulcinja između dva svjetska rata je krenuo u razdoblju od 1927. do 1934. godine kada se gradila Solana. Tada su započeti procesi elektrifikacije, izgradnje vodovoda i pristaništa, te iskorjenjivanja malarije u Ulcinju.

Ali, razvoj je istovremeno pratila i destrukcija tradicije, pa je 1931. godine srušena Džamija pomoraca na Pristanu, koja je obnovljena osam decenija kasnije. Hoteli još nijesu, a kada će ne znamo!

One comment

  1. tesko da ce hoteli, turizam lebdi kao galeb iznad jadrana, republike lida…

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top