Monday, July 16 2018
Posljednja vijest

„Ulcinj protiv korupcije“: KLJUCNA RIJEC – NEPOVJERENJE

ProjektiViše od polovine građana Ulcinja (54 odsto) zna za neki slučaj korupcije u ovoj opštini, pokazalo je istraživanje koje su sprovele nevladine organizacije „Ul info“ i MOGUL.

No, anketa takođe pokazuje da je svaki treći građanin spreman da prijavi korupciju, a da je u proteklih godinu dana to uradio tek svaki 20-i ispitanik.

Kada građane pitate „koji su razlozi neprijavljivanja korupcije“ najveći dio navodi – manjak povjerenja. Čak 55,2 odsto vjeruje da državne institucije neće reagovati po prijavi, a 14,9 odsto navodi da će prijava ostati anonimna.

Dakle, preko 70 odsto ispitanih ima malo povjerenja da će institucije vlasti reagovati na primjeren način na njihovu eventualnu prijavu nekih koruptivnih radnji.

A upravo je korupcija jedan od naših najvećih problema i, vjerovatno, najveći uzrok nepovjerenja građana u državne i lokalne organe i institucije.

I tako se stvara začarani krug. Opšte nepovjerenje, kultura nepovjerenja koja prerasta u razočarenje i apatiju.

Stari Boš je govorio da je „bolje gubiti novac nego povjerenje“.

Rezultati ove ankete su „crveni alarm“ donosiocima odluka, institucijama i organima vlasti da mnogo odlučnije uđu u borbu protiv korupcije kao bolesti koja opasno razara društvo, privredu i život uopšte.

Samo tako mogu povratiti izgubljeno povjerenje.

(Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju gledišta i mišljenja EU ili učesnika u projektu.) Disclaimer, Projekat, Ulcinj protiv korupcije

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top