Monday, July 6 2020
Posljednja vijest

UMIRANJE ILI RENESANSA STAROG GRADA?

U Starom gradu je 2,5 milenijuma čuvana urbana posuda iz koje su dolazile sjenke prošlosti. Zato je on kao magnet decenijama privlačio istraživače i turiste.

Po zakonima ove zemlje davno je dobio status spomenika kulture prvog reda. “Ove činjenice su od kapitalnog značaja, ali ih više izgleda nema ko iskoristiti, a sve je manje onih koji uopšte razumiju vrijednost tih izuzetno važnih urbanističkih aglomeracija na istočnoj obali Jadrana kako za turizam tako i za domicilno stanovništvo”, kaže predsjednik Udruženja “Kaljaja – Stari grad” u Ulcinju Ismet Karamanaga.

I zaista: nema stranog turiste koji boravi u Ulcinju i ne posjeti Stari grad, oduševi se zidinama, arhitektonskim rješenjima i slojevima istorije, a istovremeno ne osjeti nelagodu zbog njegove zapuštenosti, nečistoće i nedostatka živosti.Karamanaga smatra da je velika odgovornost na centralnim vlastima u Crnoj Gori. „Kontinuitet ovih gradova se duguje i kontinuitetu država u čijem su krilu građeni i opstali, kao i gradskog stanovništva koje je očuvalo način života i institucije, te pravila građenja grada”, ističe on i dodaje da ukoliko se nešto brzo ne uradi u ovom pravcu, sigurno je da će se još snažnije nastaviti  proces urušavanja, degradacije i banalizacije te prekrasne aglomeracije.

On, ipak, vjeruje da će Stari grad koji je prošao i veće nedaće preživjeti i ovo vrijeme i nemar ljudi. Parafrazirajući američkog pjesnika Emersona, Karamanaga zaključuje: “Najprije su ljudi gradili i obnovili Stari grad, a došlo je vrijeme da Stari grad gradi ljude”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top