Sunday, October 21 2018
Posljednja vijest

Uprava Opstini: UNISTITE PALME NAPADNUTE CRVENIM SURLASEM

 

Palma, Doseza e kuqe, Crveni surlasUprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pozvala je lokalne uprave na primorju da preduzmu hitne korake u sprovođenju fitosanitarne mjere – uništavanje palmi napadnutih crvenim palminim surlašem.

Takođe, kako navode, Uprava poziva sve držaoce palmi da izvrše hitan hemijski tretman svih vrsta palmi na primorju, s obzirom da je na osnovu pregleda feromonskih klopki na prisustvo crvenog surlaša u više primorskih opština konstatovano značajno povećanje broja imaga u klopkama, u odnosu na prethodni pregled.

Za efikasno sprovođenje fitosanitarnih mjera u borbi protiv palminog surlaša, napominju, presudno je da lokalne uprave odreaguju brzo i efikasno, pokazujući odgovoran odnos prema problemu palminog surlaša koji narušava pejzažni ambijent u primorskim sredinama.

“Apelujemo na organe lokalnih samouprava da mjere uništavanja napadnutih palmi sprovedu, kako na javnim površinama, tako i kod fizičkih lica, jer jedino ako se mjere sprovedu duž čitavog primorja možemo očekivati bolje rezultate i suzbiti širenje štetnog organizma na najmanju moguću mjeru,” navodi se u saopštenju Uprave, koje prenose “Vijesti”.

Na ovaj način, dodaju, stvoriće se uslovi da se infestacioni potencijal palminog surlaša svede na minimum za narednu godinu.

Uz to, ističu, eliminišu se i bezbjednosni rizici po stanovništvo, s obzirom na opasnost od obaranja stabala usljed jakih vjetrova koji su česta pojava na primorju.

“Imajući u vidu vremenske uslove i činjenicu da je primijećena velika aktivnost imaga (registrovan masovan let u okolini klopki), apelujemo na sve držaoce palmi da izvrše hitan hemijski tretman svih vrsta palmi na cijelom primorju. Za tretiranje koristiti preparate na bazi dimetoata ili hlorpirifosa”, kazali su iz Uprave.

Kako su kazali, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Upavom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pružiće lokalnim upravama na primorju stručnu podršku.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top