Saturday, July 4 2020
Posljednja vijest

URA: Nrekic o Borovoj sumi prica kao i o lososu, sve mirise na korupciju

 

URASaopštenje za javnost Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Ulcinj.

Smiješno, ali i tužno je slušati ovih dana kako se predsjednik Opštine, koalicioni partneri i Vlada Crne Gore igraju sudbinom Ulcinja. Od milijarde u Mavrijanu, lososa u Port Mileni, novog hotela “Lido”, novih bulevara i drugih infrastrukturnih investicija, toga da opština postaje i sama divlji graditelj, račun u blokadi, DRI nam daje negativno misljenje (duplu negativu ocjenu), pa do Borove šume 5. kategorije ….

Radi gradjana želimo da kažemo istinu o ovom slučaju. Prvo, predmetna parcela koju lokalna vlast želi da proda Vladi nije unutar DUP Borova šuma nego u zahvatu DUP-a “Hoteli i vile” koji obuhvata prostor od bivšeg hotela “Galeb” do hotela “Albatros” i da su nebuloze priče da tu neće biti planirana gradnja.

Da bi sve bilo jasno javno pitamo gradonačelnika, “eksperta za uzgoj lososa”, da javno odgovori kako može parcela koja je procijenjena na nekih 500e po m2 biti šuma 5 kategorije?! Ko je taj investitor koji bi dao 500e po m2 za šumu 5. kategorije, ili ko je taj investor koji bi dao tri miliona eura za zelenilo, a da ima zabranu gradnje. Ima li to negdje u svijetu i mislite li da neko može povjerovati u vaše nebuloze.

Da je htjela Vlada da pomogne Ulcinju ona bi preuzela na sebe dugovanje na osnovu sudskog spora K1, jer opština nije sa tim imala ništa. Ali, njihove namjere su davno jasne kao dan. Sa druge strane, mogla je naci nedje drugo šumu 5. kategorije, i staviti kao pokriće.

Drugo, da bi do kraja demaskirali korupcionaske namjere, gradjane podsjecamo da je MORT započeo izradu dva detaljna plana (DUP-a) koji pokrivaju pojas od “Galeba” do Velike plaže na veoma netransparentan način i grubo kršeći pravo lokalne samouprave i gradjana da odlučuju o prostornom planiranju kao osnovnoj funkciji jedne lokalne samouprave. To su zapoceli prije nego sto su poceli da nude kompenzaciju. Da je sve neozbiljno, govori o podatak da se za izradu oba plana izdvojilo svega 13.000 eura, što je toliko malo da za taj novac ne bi radili ni arhitekte pripravnici, odnosno sve ukazuje da cijeli posao miriše na korupciju. Pitamo zato graodonačelnika i Vladu, kako je moguce da se radi DUP, a da tu nije predvidjena gradnja? Sta ce plan ako nema gradnje? Zasto pricate nešto što nema nikakvog smisla?

Svi gradjani koji protestuju ili podrzavaju inicijativu su maksimalno dobronamjerni i prestanite da ih prebrojavate. Ima nas iz svih partija, nacija i vjera. Cilj je da sacuvamo mrvice nase opstine koje su nam preostale, odnosno u konkretnom slučaju pluća našeg grada. Zato pozivamo MORT da pod hitno povuče odluku o izradi DUP-a Hoteli i vile visoke kategorije i da posluša glas gradjana. Naša opstina ima mnogo drugih mjesta gdje moze da se razvija kao nijedna druga u Crnoj Gori.

Ulcinj se mora okrenuti sopstvenom radu i interesu gradjana. Znamo mi da ta lokacija neće niđe, kao sto je i Valdanos i dalje gdje je bio, samo što masline trunu, i Solana je đe je bila, samo je razorena, opljackana i zatvorena… Borovu šumu ne damo!

Istina je da je Vaša priča smiješna i zabavna, ali samo do onog trenutka do kada ne shvatimo da ste u ovaj stran aranzman za Ulcinj uvukli direktno ili indirektno 30 od 33 odbornika i, po svemu sudeći ministra finansija Darka Radunovića, koji je realizator ove akcije.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top