Sunday, July 5 2020
Posljednja vijest

URA: Romi da zaokruze multikulturalnu komponentu, bolja inkluzija obaveza cijeloga drustva

 

URAPovodom ‪8. aprila, Međunarodnog dana Roma, čestitku je u ime Građanskog pokreta URA i u svoje lično ime uputila Hasiba Beganaj, članica URA i mlada aktivistikinja za prava Roma.

“Svim Romima u Crnoj Gori, ali i u regionu, čestitam praznik, uz želju da svaki naredni praznik dočekaju u boljem socijalnom okruženju. Romi u Crnoj Gori se i dalje suočavaju sa velikim životnim izazovima i etnička distanca prema njima najizraženija je od svih naroda koji žive u našoj državi. Ovi podaci govore u prilog tezi da sve institucije sistema, ali i ostali socijalni subjekti moraju posvetiti veću pažnju rješavanju nagomilanih problema naše zajendice, većoj inkluziji i povećanju kvaliteta života Roma”, istakla je Beganaj.

“Ono na čemu moramo insistirati jeste bolja zdravstvena zaštita, ali i stimulisanje obrazovanja na svim nivoima. Romi su lojalni građani države i zaslužuju da respektabilno zaokruže multikulturalnu komponentu koja je istorijska odrednica Crne Gore. Dan Roma ne smije ostati jedini datum koji će poslužiti da javnosti skrenemo pažnju na naše probleme, naprotiv, na tome moramo raditi svakodnevno”, navodi Beganaj.

“Zato se nadam da će naročito mladi Romi prepoznati značaj svoje borbe za jednake šanse i da ćemo narednih godina zajednički konstatovati veliki napredak realizaciji prava naše etničke zajednice”, zaključuje Beganaj u čestitki.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top