Monday, May 25 2020
Posljednja vijest

URA: STO JE KO RADIO U SLUCAJU “K 1”?

URASaopštenje za javnost Građanskog pokreta URA

Kad god čovjek pomisli da smo kao zajednica dotakli dno u borbi za interese Opštine Ulcinj, lokalna vlast nas demantuje, odnosno dokazuje kako oni mogu još više potkradati grad, novčano i nenovčano, sa sudskim odlukama ili nepravednim Zakonima koji se usvajaju u tišini.

Ima nekoliko nedjelja kako je Vrhovni sud stavio tačku na slučaj “K1” (Rekreaturs) pa se svakim danom očekuje blokada žiro-računa Opštine i prinudna naplata 6 miliona eura iz prazne ulcinske kazne.

U funkciji istinitog informisanja javnosti iznosimo nekoliko činjenica o tome što je URA uradila povodom tog slučaja i spremni smo da sa bilo kime u svako doba suočimo argumente oko sljedećeg:

 1. U lokalnoj vlasti smo bili od 2014. do 2016. i to je jedini period kojem se neko sistematično bavio slučajem K1
 2. Uz pitanje Solane, za nas je K1 bio pitanje svih pitanja – prioritet broj 1 (jer smo znali šta nas može zadesiti)
 3. Sve domaće i medjunarodne adrese smo upoznali da se radi o kriminalno-koruptivnoj aktivnosti
 4. Javno smo ušli u sukob sa predstavnicima Atlas grupe o čemu su pisali svi mediji, a napadao nas rezimski Informer (link)
 5. Upoznali smo premijera Kosova sa slučajem i zatražili dostavljanje dokumentacije koja je u posjedu njihove administracije
 6. Tadašnji potpredsjednik Opštine Safet Beci išao je u Ministratvo ekonomije Kosova da bi se detaljnije upoznao sa njihovim sazanjima o K1
 7. Učestvovali smo na svakom sudjenju, te javno zatražili izuzeće sudije Milice Popović, koja je tada vodila slučaj
 8. Sa drugim poslanicima iz Ulcinja, u Skupstini Crne Gore, organizovali smo press konferenciju i upoznali javnost sa skandaloznim činjenicama
 9. Obavijestili smo ambasade sa sjedištem i Crnoj Gori
 10. I pored tvrdnji bivšeg gradinacelnika da niko nece da preuzme slucaj (!?), pronašli smo i angažovali advokatsku kuću koja je po prvi put sistemtski pripremila odbranu, nakon cega je došlo do vraćanja sudjenja na početak i promjene sudije koja je do tada vodila slucaj
 11. Odgovorno tvrdimo da se nakon 2016., a narocito posljednje dvije godine, niko iz Opstine Ulcinj nije posebno interesovao za slucaj K1, a vecini rocista nije prisustvovao opstinski pravobranilac, vec najcesce njegov zamjenik.

Pitamo javno – đe je i šta je radila lokalna vlast po ovom pitanju? Gdje su i šta rade predsjednici Opštine i Skupštine Ljoro Nrekić i Ilir Čapuni? Šta rade i đe su predsjednici svih partija koje čine lokalnu vlast u Ulcinj:, Nazif Cungu, Fatmir Gjeka, predstavnici SD-a i BS-a; poslanici i ministri iz Ulcinja Luiđ Škrelja, Genci Nimanbegu i Mehmed Zenka?

Lokalna vlast nije htjela ni da se o lokalnom Parlamentu bar jedna rečenica čuje o ovoj presudi. Da ne govorimo da neko od njih preduzme ili kaže, makar radi javnosti, nešto konkretno povodom ove korupcije velikih razmjera.

Želimo opet da ponovimo ono što smo i prije rekli: da od 2014. pa do 2016. godine, dok smo bili dio lokalne vlasti, slučaj K1 je za nas imao prioritet. Stalno smo vršili politički pritisak na sudsku i na izvršnu vlast, i uspjeli smo da cijeli slučaj bude vraćen na ponovni postupak.

Neka građani sami presude koliko i ko je od opštinskih i držanih funkcionera brinuo nakon 2016. godine o ovom slučaju i zašto je i danas opšti muk. Ponekad je bolje nemati uopšte lokalnu vlast nego je imati, što ovaj slučaj nesumnjivo potvrđuje.

I najvažnije. Kada pricamo o korupciji ili prevarama u vlasti na državnom nivou, moramo znati da ljudi koji sada cine vlast u Optini Ulcinj, svim mogucim snagama i bez pogovora, podrzavju ovaj režim. To samo govori o licemjerju koji je postao praksa! Na kraju, neće se ni zastidjeti, jer dok se svadjaju ko je kome kupio parfem ili platio ručak, brojne generacije Ulcinjana će plaćati tudje dugove. Ako prije toga svi ne odemo u inostranstvo!!!

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top