Tuesday, May 22 2018
Posljednja vijest

URA: VLADA UREDJUJE SVE PO ULCINJU, INSTALIRANA VLAST CUTI

 

uraPokret URA upozorava ulcinjsku javnost da je predloženi nacrt Zakona o planiranju i izgradnji katastrofalan i poziva sve političke i društvene subjekte da mu se oštro suprotstave. Ovako predložen Zakon ne samo što je neustavan, nezakonit i protivan Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, već je pljačkaški!

Prosto je nevjerovatno da niko iz lokalne vlasti o ovome još nista nije progovorio. Prošlo je 100 dana od kada je građanima Ulcinja povodom usvajanja na Vladi Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Opštine iz usta instaliranog gradonačelnika rečeno da odmah kreću razvoj i ulaganja u Opštinu Ulcinj. Hoteli, aerodromi, fabrike… Ma, med, mlijeko i koka-kola.

U međuvremenu procvjetala je samo divlja gradnja koje je bilo više nego ikada u slavnoj istoriji Ulcinja. Ovih dana, odlukom te iste Vlade, taj isti PUP praktično postaje nevažeći, jer je predložen novi Zakon o planiranju i izgradnji koji u oblasti prostora sve centralizuje, suspendujući dosadašnje planove.

Sada će, dakle, cijeli Ulcinj, a ne samo 33 miliona metara kvadratnih uz more, biti pod šapom kabineta Duška Markovića i ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, kojeg nam je za Dan Opštine javno pohvalio trenutni gradonačelnik. Navodno, strašno nam je pomogao, poziva investitore, štiti Solanu i Valdanos, pogibe čovjek za Ulcinj. Bilo mu je rezervisano i mjesto tik pored gradonačelnika, ali, nažalost, ministar se nije pojavio da nam uveliča slavlje 1. aprila.

Možda je zato razumljivo što povodom ovog Zakona ni riječ niko ne smije da izusti iz Opštine Ulcinj, sto je stavrno poražavajuce i skandalozno. Da barem neko kaže: stanite malo, pa, ipak, smo, valjda, u koaliciji. Imamo potpisan sporazum. Nemojte da nas toliko ponižavate. Sa čime ćemo mi da upravljamo ako nam uzmete odlučivanje o prostoru. Nećemo više moći ni kioske sami da izdajemo, nego cemo i za privremene objekte morati u Podgoricu. Ma ništa. Muk.

A sjećamo se što su ti radili sve u opoziciji kada je trebalo da bude ekspropriisana Maslinada predstavljajući se kao zaštitnici grada! Sada ćute kao ribe, a čitav Ulcinj ce moći da se ekspropriiše. Jednim jedinim zakonom ako bude usvojen!

A oni sjede u Vladi, u Parlamentu i u opštinskim foteljama. Samo sjede, jer ih niko ništa ne pita. Stoga ih pozivamo da dignu glas protiv ovako loših sistemskih rješenja, koja, ako prođu, mogu imati nesagledivo loše posljedice po Ulcinj, ali i sve ostale opstine!

 

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top