Wednesday, December 12 2018
Posljednja vijest

V.R: BOZIC U GRADU SOLI

 

Crkva UlcinjPravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan, koji će se kao i u većini crnogorskih opština obilježiti i u Ulcinju, multikulturnom i multikonfesionalnom gradu.

Kao što je poznato, obavljene su i posljednje pripreme, pa je sve spremno za najradosniji hrišćanski praznik – rođenje Isusa Hrista. Pripadnici katoličke vjeroispovjesti prije dvije nedjelje obilježili su Božić, na sebi svojstven način, a na red su došli i hrišćani koji Božić slave i obilježavaju po Julijanskom kalendaru.

“Badnji dan” počinje tradicionalnim branjem badnjaka prije same zore, gdje se muški članovi domaćinstva sa sjekirama, vinom, pšenicom i dobrom voljom upućuju ka Briskoj Gori, Možuri ili drugim okolnim mjestima, kako bi prije izlaska sunca donijeli badnje drvo u svoje domove. Domaćice zatim odrađuju posljednje pripreme pred Badnje veče i Božić, a ovog posnog dana na trpezi nema mrsne hrane. Domaćini i domaćice tog dana pripremaju pečenicu (domaćice česnicu), koja će sljedeća tri dana biti prisutna na trpezi.Vjernici na Badnji dan uzimaju badnjak koji se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svjetlosti i toplote, koji grije i zbližava ukućane.

Kod pravoslavaca  su običaji za ovaj dan mnogobrojni i različiti. U kuću se unosi badnjak, obično od hrastove, rjeđe cerove ili bukove grane. Njih domaćin odsiječe u zoru da bi ih uveče svečano unio u dom i naložio na oganj.

Crkvena opština Ulcinj tradicionalno organizuje nalaganje badnjaka ispred Crkve Svetog Vasilija u Darzi (od 14 i 30h) , dok je centralno nalaganje ispred Crkve Svetog NIkole ispod Starog grada, sa početkom u 17 časova. Božićna liturgija predviđena za 5 časova, koju će služiti ulcinjski Protojerej Siniša Smiljić, a lomiće se i božićna česnica. Posebnu draž donijeće inovacije u enterijeru Crkve Svetog Nikole, jer su se domaćini potrudili da uskrase veličanstvenu bogomolju prazničnim ukrasima, a dijeljene su i pozivnice, kako bi se mještani upoznali sa terminima služenja liturgije i nalaganjima badnjaka. Novitet je i pomoć najnezbirnutijim porodicama, koje je velikodušno priredila Srpska Pravoslavna Crkva u Ulcinju, informišući ih preko svoje Facebook stranice.

Tradicionalan karakter poprimiće i nalaganje Badnjaka pokraj zgrade opštine u popularnom naselju “Mala Kolumbija”, gdje će se i ovoga puta ogranizovati muzički hepening, nalagati badnjaci i paliti vatromet, gdje se grupa entuzijasta potrudila da uveseli brojne mještane.

Praznična trpeza, međusobni susreti i druženje svih konfesija, rezultat su božićne atmosfere u Ulcinju, pokazujući da je nova 2018. godina započela na prelijep način.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top