Tuesday, March 26 2019
Posljednja vijest

V.R: IZBORI SU NASA NADA

Kutija e votimit, Glasacka kutija, Zgjedhje, IzboriKampanja za opštinske izbore centralni je događaj  na početku ove godine, a upravo će ti izbori biti ispit zrelosti ulcinjskog društva u težnji za boljom sjutrašnjicom i progresom.

Borilačka arena Ulcinja rezervisana je za deset činilaca, koji će u nejednakim uslovima i kadrovskom infastrukturom pokušati da ostvare što bolji rezultat i domognu se vlasti. Favoriti, bar na papiru, su opcije koje su do skora sačinjavali lokalnu vlast, ali ne treba zanemariti debitantske snage i već dugi niz godina iskusnu opozicionu garnituru, što garantuje zanimljiv „birački dan“. Izborna groznica trese  Ulcinj, od dana kada su i raspisani, a borba za svaki glas doprinosi da se grupni i individualni problemi građana iznesu na vidjelo.

Pitanje svih pitanja je: „Šta stanovnici Ulcinja i okoline  očekuju od ovih izbora? Hoće li DPS postati suvereni vladar? Da li je Forca zrela za najbolji izborni rezultat do sada ili će Demokratska Partija, pojačana „Demokratskim Savezom“ I “Perspektivom”, ostvariti još bolji rezultat od posljednih lokalnih izbora. Građanski pokret „URA“ pokušaće da ostvari značajniji rezultat u ondosu na 2014. kada je „Pozitivna Crna Gora“ ostvarila dva mandata. Zanimljiva će biti koalicija „Fronta“ i „SNP-a“, a tek šta mogu debitantske partije na lokalnim izborima poput Demokrata i Socijaldemokrata. Tu su i provjereni igrači poput SDP-a i DUE, a čini se da će nekako najmanje nadanja imati Bošnjačka partija.

Mnogo toga se nudi, mnogo toga je na talonu, a samo će činioci vlasti značajnije moći da doprinesu razvoju opštine. Sjajna bi bila vijest kada bi Ulcinj bio najuspješniji grad u državi sa najviše ostvarenih noćenja u toku i van turističke sezone. Idilično bi zvučalo da u budućnosti iz Ulcinja dobijemo Premijera, Predsjednika Crne Gore ili bar kandidata za tu funkciju. Da gradonačelnik Ulcinja postane pravoslavac, a da manjine budu gradonačelnici ili ministri po svojim kvalitetima. Vrhunski dan izbora dogodio bi se kada bi se u ovoj četvorogodišnjoj kampanji sagradio veliki broj smještajnih kapaciteta na Velikoj plaži i Štoju, pogotovo ako se to finalizira legalno. Živi nada da će nakon 4. februara Ulcinjani unaprijediti multikulturalnost, organizovati zajedničke fešte i festivale, da i će se pohvaliti manifestacijama poput „Bokeške noći“, “Maškarade“ ili novskih „Dana mimoze“. Pobjeda za novu lokalnu vlast ne znači samo benefite već i glavobolju jer treba riješiti pitanje parking prostora, valorizovati turističke kapacitete i naći soluciju za probleme Valdanosa i manje nameteMorskog dobra. Ljudski je vjerovati da će „izborni šampioni“ iskoristiti priliku i poboljštati postoje i sagraditi nove magistralne i regionalne puteve. Postizborni period daće odgovor na pitanje da li je realno da će se svako malo ogranizovati čišćenje pojedinih lokacija grada, a da će pritom i Ulcinj formirati svoj vaterpolo klub, kvalitetnije teretane na otvorenom, biciklističku stazu, novi fudbalski stadion, a usput i pomoći rukometašima, karatistima, kik-bokserima, fudbalerima, košarkašima… Da li će fudbaleri ili košarkaši biti prvaci države ili ako ne budu hoće li imati iste aršine na sportskim terenima sa drugim klubovima? Hoće li izbori načiniti čudo i častiti nas aerodromom, akva parkom, modernizacijom porodilišta ili pak samo sanjamo. Izborna magija bi mogla sanirati Sahat Kulu, oživjeti privredu, a ne bi bilo loše da  bioskop dobije svoj projektor. Nada živi da rezultat ovih izbora doprinese renesansi sudbine radnika  propalih firmi koji ne mogu u penziju što bi naročito obradovalo „Solanaše“,“Primorje“, te bivše radnike nekadašnjih turističkih giganata poput radnika „Galeba“, „Otranta“ i „Lida“, a onima koji taj uslov nisu stekli, adekvatno radno mjesto. Da li bi to bila šansa, da se svi opštinski kolektivni „nagrade“ redovnim platama, da na birou bude samo ono malo ljudi, koji bukvalno „ne žele“ ili nemaju potrebu da rade, a da se Ulcinj pohvali  sa modernijom bibliotekom, televizijom i interesantnijim sadržajima u Centru za kulturu.

Izbori, pomozite da se zagađena Ada Bojana napokon očisti, a radnici lokalne samouprave ostvare svoja potraživanja. Crna Gora i region mogli bi opet da se dive prirodnim ljepotama Ulcinja preko novih filmova koji će se stvoriti, preko sportskih manifestacija, muzičkih spotova… Da li je ovo momenat da se ulcinjske „favele „ rašire i da se sprovede novi Prostorno-urbanistički plan. Može li se u Ulcinju formirati narodna kuhinja? Ide li se ka tome da se pomogne nezbrinutima, vrati stalni radni odnos gerontodomaćicama? Izborni dar bio bi kada bi kafiće i kladionice zamjenili biblioteke i radionice i moderniji Fakulteti. Hoće li se voćarstvo, maslinarstvo i lov i ribolov unaprijediti i pojačati privrednu granu Ulcinja, a ne treba zapustiti ni poljoprivredu i proizvodnju agruma. Je li vrijeme da se postave biste zaslužnim građanima Ulcinja, a da se sve partije dogovore oko svog zajedničkog posla, pa da zajedničkim snagama ne ubirući političke probleme, složno kao nekada, sa radnim akcijama, iznađu rješenja za goruće probleme. Od izbora mogli bi i psi da profitiraju, tako što će dobiti makar malo hrane, injekcija  i udomljenje, da ne bi od gladi ujedali mještane.

Hajde da vidimo može li Ulcinj da se razvije u pravi evropski grad, tj. grad koji će biti ekonomski, kulturni i privredni centar Crne Gore. Oni koji su zaduženi neka zaustave i odliv mozgova i običnih ljudi, koji su primorani da odu za boljim, jer nigdje nije lijepo kao u svojoj avliji i niko siguran sam ne može da voli Ulcinj više od nas samih mještana. Hoće li se od ovih izbora i sportskim društvima otvoriti šansa za vrhunske rezultate, pa da Otrant Olimpik nastupi u prvoj crnogorskoj ligi, a da košarkaši odigraju to bar jedno finale prvenstva Crne Gore? Hoće li se partijsko zapošljavanje zamijeniti kadrovima koji to zasluže i da li će povučeni  etičkim načelima podnijeti ostavku na funkciju, svi oni koji nisu valjano obavili svoj posao. Postoji li šansa da se smanji razlika u procentima između privatnog i hotelskog smještaja i da li će turistička sezona trajati duže od dva mjeseca?

Ide li se ka tome da se sankcionišu oni koji zloupotrebljavaju parking mjesta i da se lokalno zdravstvo pohvali boljim uslovima za rad?. Inspitarivno bi bilo kada bi izbori donijeli boljitak u razvoju kulturno-istorijskih dobara, povećanju broja turističkih vodiča, konzervaciji eksponata i širenju tradicije, multikulturalnosti, gastronomskih specijaliteta, muzike i domaće radinosti. Izbori „donesite“ nam dugo najavljivanu novu kino salu, novi šoping centar, deblokadu opštinske kase i sanaciju dotrajalnih stambenih jedinica. Hoće li Ulcinj biti prvi grad u Crnoj Gori, koji je poput nekadašnjih radnih akcija, zasukati rukave i bez radne nadoknade izdići grad, ulice, park, šetališta, rivijeru  na mnogo veći nivo? Postoji li šansa da Morsko dobro uloži u Ulcinj? Magično bi zvučalo da nevladine organizacije proizvedu sadržaje koji će upotpuniti turističku ponudu, dičiti se Servantesom, Sabatajem Cevijem, Balšićima, Crkvama, Džamijama, turbetima, Starim gradom, Šasom, da i država Crna Gora shvati da je Ulcinj njeno čedo, koje treba da pazi.

Jeste da je era interneta, ali razvijajmo zanate, podignimo ribarstvo na viši nivo, tako što ćemo napraviti „Porto Ulcinj“ i veću marinu za ribare izgradu navoza. Nar i masline su suvo zlato najjužnije crnogorske rivijere i zaslužuju da dobiju još kvalitetniji tretman, a tu su i smokve, agrumi, duvan, a sve to bi se festivalima moglo afirmisati, pa da država preko subvenicja nagradi privrednike i poljoprivrednike za trud. Vakat je  proširenju parka, zasadima novih palmi, proširenju kulturne ponude grada, a turiste možemo namamiti „gastronomskim“ i „gusarskim” festivalima,  kulturno-umjetničkim društvima i internacionalnim sportskim manifestacijama, kao i turizmijadama, građevinijadama, medicinijadama, koje, ruku na srce, često i organizujemo.

Za one koji o tome brinu treba napomenuti da je za omladinu neophodno što hitnije oforminti kancelarije za mlade poput nekadašnjeg „Forum Cida“, ne bi li se oni odvojili od društvenih mreža, kafića i omogućiti im da i oni učestvuju u vlasti, kako bi se učili odgovornosti. Mladi su budućnost ovog grada i svih njegovih sektora, pa neka bar mladi zakrpe one rupe koje se ovih dana mogu naći na ulcinjskim drumovima. Mladi su spona između turista i biznis partnera, a njihov doprinos može presudno uticati u afirmaciji prirodnih, kulturnih i karakterističnih ljepota koje nesumnjivo posjeduje najjužnija crnogorska opština. Nije sve tako crno, jer se krenulo u izgradnji sa mrtve tačke, ali ipak su mještani dovoljno vezani za grad, da bi se zadovoljili samo izgradnjom okolnih puteva, kružnog toka ili Kaceme.

Bilo kako bilo 4. februara bira se nova vlast u Ulcinju. Kakav god da bude rezultat treba vjerovati da su, uz dobro organizaciju i savjesno obavljanje poslova ove želje, iako ih ima mnogo, ostvarive. Svim akterima neka je u nedjelju srećno, a onima koji se upuste u vršenje vlasti lak zadatak: da ispune makar i djelić onoga što je predstavljeno. Ali, ljudski je nadati se i maštati, jer čuda se ostvaruju samo ako u njih vjerujemo! A ako i ne bude čudo, nema veze, mi smo na loše i navikli.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top