Thursday, August 22 2019
Posljednja vijest

V.R.: ZECOVE NADE

38784264_830239594031207_8399689174537469952_nNajjužnijia crnogorska opstina oduvjek je negovala sport kao jedan od najznacajnijh elemenata za razvoj lokalne omladine, a jedan od sledbenka ove djelatnost uz sporstke kolektive, svakako je i indivdualni kondicioni trener Zećir Tafić.

Njegovo iskustvo, vještine i kvalitet godnama je prenosio mladim naraštajima, a i ovog ljeta nastavo je lijepu tradiciju, pripremajuci djecu za predstojeću sportsku sezonu. Vise je nego pohvalno da su momci i djevojke iz inostranstva dosli u grad, svojih korijena, ne bi li se što spremnije vratili u Njemačku, Francusku, Belgiji da izbore mjesta u svojm kolektivima.  Prateći Tafićeve treninge, na njma mozete zateći Semira,sina bivšeg šampiona Jugoslavije u karate I nezvaničnog šampiona Evrope u kik boksu  Samra Usenagića, koji je stopama svog ovog oca u Parizu trenira Karate i Kjukušinkai. Važi za vrlo talentovanog i neodoljivo podsjeća na svog oca, a kako sam priznaje Zećovi treninzi izuzetno mu pomazu u pripremi za buduća takmičenja,a pogotovo je srećan sto je gospodin Tafić trenirao i njegovog pokojnog oca. Dvadesetogodišnji Semir u svom ocu vidi uzora a naglašava da je  fasciniran  prirodnim uslovima na koje je naišao u Ulcinju.

Pored trenera, kojeg neizmjerno cijenim, moram da pohvalim prirodne potencijale koji se mogu vidjeti u Ulcinju, što u ljetnjim vremenima itekako pomažu da se nesnosne vrućine savladaju. Ponosan sam što sam ponovo u Crnoj Gori I drago mi je sto me sve vise ljudi poredi sa mojim ocem-iskreno ce Usenagić,apostorfirajuci važnost kvalitetnosg sna i odabrane hrane za razvoj i pripremu sportista.

Jedan od djecaka koji se nalazi na ljetnjim prirpemama je i talentovani fudbaler Arno Murteza, koji sa 14.godina  zavrijedo paznju brojnih menadzera u francuskoj, prilikom nastupa  za maticn klub “AS JA”. Igra na poziciji napadaca i svog uzora vidi u Zlatanu Ibrahimoviću, ali je svjestan da ce mnogo morati da radi kako bi se oprobao u profesonalcima.

Krajem mjeseca očekuje me proba u čuvenom “PSŽ”-u gdje cu imati priliku da pokazem svoj talenat i pokušaću da se nametnem trenerma-nada se Murteza, koji se trenutno posveto podizanju kondicije, trčanju i  kordinaciji porketa.

Ovdje imamo sve uslove za pripremu sportista, ali me posebno iznenadjuje “čika Zeco”, koji nas tjera da razumjemo važnost treninga, pravlno nas usmjerava i rezultati se već naziru-ushićeno će mladi fudbaler.

Na treninzima mozete uočiti mlade fudbalske talente Melisu, Antonia i Mikaela Toma, koji su odlucili da svoje pripreme odrade u Ulcinju.

Antoni ima 16.godna  brani za briselski klub “Digem”, praktično filijalu najtrofejnijeg  Belgskog kluba “Anderleht”, dok je njegov brat Mikael ofanzivac, koji sa 14,godina očekuje da ce ubrzo postati profesionalac, dok njihova sestra Melisa ,već nastupa za ženski fudbalski klub “Anderleht”, a već je  sakupila nekoliko nastupa za Belgisku reprezentaciju. Fascinantna je želja svo troje, da na najvecim vrućinama treniraju sa Zećom, jer iako se žale na vrućinu njihov osmjeh ne pada sa lica. Kako kažu  roditelji koji nadzru treninge prmjetna je želja za napredovanjem na kondicionom planu, jer talenat evdentno posjeduju.

Ono sto je ovim “budućim šampionima” zajednicko jeste želja da nastupaju za Crnu Goru, iako su im matične zemlje omogućile uslove za dobro napredovanje, zatim nadzor roditelja i veliko postovanje prema svom ulcinjskom kondicionom treneru, za kojeg svi u glas kažu da je, bar kad je kondicija u pitanju, bolji od njihovih matičnih!  Popularni “Zećo” iako uskoro puni 60 godina, izgleda bolje od prosječnog dvadesetogodišnjaka, ali fascnantna je njegova energija, kojom svu ovu djecu priprema  I sa koliko želje to radi. Ne želi publicitet jer kaže ta je to sve normalno za njega budući da njemu sport znači život.

-Zadovoljstvo mi predstvalja što mogu da treniram djecu koja su odlučila da se razvjaju ispravnim putem. Volim svakome da pomognem ko voli sport I ko želi da napreduje ne samo u kondicij već I u tehnici I to mi pričinjava zadovoljstvo-iskreno će ovaj dezdesetogodišnjak,  naglašavajući da nije dovoljno samo trenirati već i razvijati zdrave navike  disciplnu.

Vi možete svaki dan da trenirate, ali ako se ne pridržavate propisane zdrave hrane, odmora i pravilnosti u treningu rezultat će izostati. A sa druge strane čak i ako ne konzumirate alkohol, ne jedete kolače, gazirana pica, a preskačete treninge bićete u velikom zaostatku, jer jedan dan preskočenog treninga, znači da ćete morati 7 do 10 dana da trenirarate bez prestanka , kako bi nadoknadil izgubljeno-upozorava Tafić. Zećo se vise decenija bavi pripremom sportista i ne može za sigurnošću da kaže tačnu brojku onih sa kojima je sarađivao, pa mu je teško da se odluči za onog ko mu je najdraži sportistka kojeg je pripremao I trenirao.

Bilo je je dosta, da mi se neko ne uvrijedi, eto ako baš moram, istakao bih Rezarta Cungu, trenutno drugog tensera Crne Gore, koji je sa njh veoma discilinovano trenirao I koji mi je uvjek jedan od najinspirativnijih učenika-iskreno će naš sagovornik, smatrajući da je uspješan ona  trener koji umije da sasluša svog učenika, da mu saopšti pravovremenu instrukciju i da ga natjera da svhati važnost njegovih savjeta. I Zećiru je priroda “grada soli” idealna za pripremu gotovo svih sportista, ali da je veliki nedostatak nerazumjevanje gradskih vlasti za potrebe sporta iako ta djeca zaslužuju da se u njih ulaže.

Plaže, pjesak, sportski tereni, mediteranska klima, dugi sunčani intervali, borova šuma idealni su za pripremanje sportista. Imamo I dovoljno sportskih radnika, ali problem nastaje u ulaganju. Ulaže se za sve drugo, osim za sport. Zašto je to tako stvarno ne znam, ali bi I roditelji morali da pošalji svoju djecu na sport, a ne da im interesovanja budu kafane, kladonice I razne  društvene mreže-smatra Tafić.

Na njegove treninge ne dolaze samo djeca već sve starosne kategorije, što zbog hobija što znog zdravlja, a Zećo je ujedno I član stručnog štaba “Karate Kluba Albulena”, jednog od najtrofejnjih u Crnoj Gori. Svoje treninge koncipira na radu u teretani, trčanju na spoljnim poligonima u sklopu stadona “Otrant Olimpika”, trim stazi kraj Hotela Albatros, kao i na pjesku Velike Plaže, gdje je neizostavno i plivanje.

Zećo često voli da se šali na treninzma, ali oni koje trenira dok su u trenažnom procesu često izbjegavaju šalu, poštujući njegov autoritet. Tako je jednom prlikom pripremao grupu momaka, koj su želeli da ga impresioniraju, ali je efekat bio drugačiji.

Pitao sam ih na kraju treninga, da li su se umorili, a oni su odgovoril da bi mogl još jedan trening odradili. Jas am ih samo pogledao I rekao da trening počinje iz početka, na šta je nastalo opšte negodovanje-uz osmjeh će čuveni trener.

Zećo je u bogatoj trenerskoj karijeri prošao mnogo, a posebno ga čini srećim na se prepričavaju njegove čuvene metode, upamćene kao jedne od metodsk najuspješnijih i najpravilnijih. Brojne nagrade I ova zadovoljna djeca dokaz su tome, a da li će od ove djece stvoriti neke buduće šampione vrijeme će pokazati, pa će se prepričavat da je u ljetnog sezoni 2018.godine u Ulcinj pored brojnih turista sa novih destinacija, užarenog ljeta brojnih manifestacija, imalo priliku da trenira nekoliko sportskih veličina poput ove pomenute djece. V.R.

 

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top