Thursday, April 2 2020
Posljednja vijest

Veceras na Adi: FILM O SOLANI IZ RADNICKE PERSPEKTIVE

 

kriporja-kripa-solana-so

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, u saradnji sa Međunarodnim centrom za održivu kulturnu saradnju „Krug“, organizuje predpremijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Izgubljeno blago Ulcinja“ u srijedu, u 20 sati i 30 minuta na Adi, čime se ujedno i svečano otvara Green Culture Fest, koji će trajati od 22. do 24. septembra.

“Ovaj polusatni dokumentarac pripovijeda nešto drugačiju priču ulcinjske Solane, iz perspektive radnika, i povećen je upravo njima. Namjera svih aktera uključenih u zaštitu Solane jeste da ovim filmom opomenemo institucije sistema da je Solana važna sa aspekta zaštite prirode, ali da ništa manje nijesu značajna prava radnika, koji su bili najvažnija kopča u održavanju tog važnog ekosistema. Želimo da prikažemo relevantnim institucijama, koje još nijesu preduzele niti jednu konkretnu akciju u pravcu zaštite područja i proizvodnje soli, zapise sjećanja i ponos radnika koji su proveli svoj životni vijek na jednoj od najvećih i najznačajnijih solana na Mediteranu” piše u saopštenju.

Snimanje dokumentarca, autora Gregora Šubica i Kawka produkcije, omogućeno je zahvaljujući Partnerskom fondu za ugrožene ekosisteme i Euronaturu

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top