Wednesday, July 28 2021
Posljednja vijest

Vjetroelektrane na Mozuri: VLADA ODUZIMA KONCESIJU?

Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju i zadužila Ministarstvo ekonomije da pokrene proceduru raskida Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na Možuri ukoliko investitor ne podnese potvrdu da je podnio svu neophodnu dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole.

Vlada je zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji 23 vjetroelektrane na lokalitetu Možura 5. jula 2010. godine sa špansko-crnogorskim konzorcijumom „Fersa & Čelebić“ u čijem sastavu se nalaze „Fersa Energias Renovables“ S.A. iz Španije i „Čelebić“ DOO iz Podgorice.

Ugovorom je predviđena izgradnja vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW, period zakupa je 20 godina, a godišnja zakupnina iznosi 186 hiljada eura.

Tada je rečeno da se radi o projektu vrijednom 75 miliona eura, kojim bi se  obezbijedila struja za gotovo 15 hiljada domaćinstava.

One comment

  1. odrzivi razvoj

    da je srece, pa da Vlada raskine ugovore sa svim ‘investitorima’ koji godinama gazduju najatraktivnijim lokacijama opstine, ali nista ne ulazu a na sto ih UGOVORI obavezuju. Pa da se novim investitorima crvenim slovima podvuku rokovi do kada investicija mora da se zavrsi. Pa opet ako se investitor pokaze kao nepouzdan, prvog dana kada mu istekne taj rok, da se ponisti ugovor, a prethodno mu se sa racuna podigne novac koji je polozio kao garanciju investicije. Jedino na ovaj nacin se salje poruka ozbiljnim investitorima o fer biznis uslovima. Sve ostalo, dogovori ispod stola, mjenjanje pravila, uslova tendera, prodavanje lokacija uz postojanje nerijesenih imovinskih sporova, DUP-ova itd., bice magnet za ovakve “investitore” kakve sada imamo.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top