Saturday, July 4 2020
Posljednja vijest

Vlada: JOS 270 HILJADA EURA ZA SOLANU

Branimir GvozdenovicVlada je danas dala saglasnost da se opredijeli dodatnih 270 hiljada eura iz kapitalnog i budžeta Ministarstva održivog razvoja i turizma, kako bi Nacionani parkovi (NPCG) na kvalitetan i siguran način upravljali ulcinjskom Solanom.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, kazao je da su to dodatna sredstva za nabavku novih pumpi za održavanje i prepumpavanje kompletnog sistema, kako se ne bi izgubio ekološki kapacitet Solane tako što bi na prostorima gdje nema vode rasla trska.

„Na ovaj način se stvaraju uslovi za postepeno uvođenje dodatne probne proizvodnje količine soli, koja ne samo da stvara dodatu energiju, već obezbjeđuje ono što je Solana – vještački biotop gdje se proizvodi so“, rekao je Gvozdenović nakon sjednice Vlade.

NPCG su krajem avgusta produžili ugovor o zakupu Solane “Bajo Sekulić” na još godinu, za šta su prethodno dobili saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma.

 

NPCG su jedini dostavili ponudu na javni poziv za zakup imovine Solane. To preduzeće je krajem avgusta prošle godine zaključio ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne nepokretne i pokretne imovine Solane.

U zakup se nudio cjelokupni tehničko-tehnološki kompleks preduzeća na period od godinu po početnoj minimalnoj cijeni zakupa od 2,4 hiljade eura mjesečno, uvećanoj za porez na dodatu vrijednost (PDV) i pokrivanje troškova održavanja i zaštite cjelokupne nepokretne i pokretne imovine.

Zainteresovani ponuđači, domaći i strani građani i preduzeća, imaju obavezu da organizuju proizvodnju i preradu soli na terenima i sa opremom Solane ili obavljanje srodnih djelatnosti koje su kompatibilne prostornim, prirodnim i materijalnim potencijalima kompanije.

Oni imaju obavezu održavanja cjelokupne pokretne i nepokretne imovine, koja je predmet zakupa na svoj teret, kao i da obezbijede neophodna finansijska sredstva za nesmetano obavljanje poslovnog procesa.

U pozivu je navedeno da zainteresovani ponuđači imaju obavezu da otkupe zalihe sirove i upakovane soli, rezervnih djelova i ambalaže i obezbijede stručni kadar za realizaciju poslovno-tehničke saradnje ili zakupa.

Izvor: Mina business

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top