Wednesday, May 27 2020
Posljednja vijest

Vlada: SVJETSKI JE DAN PCELA, BRINIMO O NJIMA

PcelaSvjetski dan pčela – 20. maj ove godine, zbog pandemije COVID-19, širom svijeta biće obilježen slanjem poruka o važnosti zaštite populacije pčela, ali bez organizovanja tradicionalnih događaja i manifestacija u slavu pčele, kao najznačajnijeg oprašivača i njene uloge u očuvanju biodiverziteta, zaštiti životne sredine, održivoj poljoprivredi i sigurnosti hrane.

Obilježavanje Svjetskog dana pčela u Crnoj Gori biće obilježeno i posjetom potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića mladom pčelaru Marku Ćiroviću iz Šavnika, u okviru današnje radne posjete potpredsjednika Vlade toj opštini.

Svjetski dan pčela ustanovile su Ujedinjene nacije 2017. godine, na inicijativu

Vlade Slovenije. Crna Gora bila je među prvim zemljama koje su podržale ovu inicijativu. Svjetski dan pčela prvi put je obilježen u Sloveniji prije dvije godine, kada su se zemlje potpisinice zajedničke deklaracije obavezale da će unapređivati saradnju u cilju zaštite pčela i podizanja svijesti javnosti o značaju pčela za prirodu i čovječanstvo, a posebno imajući u vidu da se njihov broj na globalnom nivou smanjuje.

Crna Gora je, u saradnji sa Slovenijom i njenom ambasadom u našoj zemlji, kao i Savezom pčelarskih organizacija, prošle godine u Kući meda prvi put je obilježila ovaj značajan datum, organizovanjem Mednog doručka i niza edukativnih aktivnosti za najmlađe.

Pčele, zajedno sa drugim oprašivačima, imaju važnu ulogu u očuvanju biodiverziteta i proizvodnji hrane. Pčele su zaslužne za opstanak najvećeg broja biljaka, među njima i poljoprivrednih kultura. Procjenjuje se da više od 80 odsto glavnih gajenih biljaka, najznačajnijih u ljudskoj ishrani, direktno zavisi od pčela kao oprašivača.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top