Friday, June 5 2020
Posljednja vijest

Vlada: UGINULE KOKOSKE U BOJANI IZ ALBANIJE, NIJESU ZARAZENE

 

Buna (6)Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obišli su danas rijeku Bojanu i utvrdili da se na više lokacija uzvodno uz obalu, na potezu od ušća do naselja Rače, nalazi značajna količina plastičnih kesa sa uginulom živinom, leševa kokošaka koji plutaju vodom, kao i leševi krave i svinje.

Direktorica Uprave Vesna Daković koja je koordinirala obilaskom terena, istakla je da sve ukazuje da je riječ o prekograničnom problemu, odnosno da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi živine.

Takođe, pravac strujanja rijeke ukazuje na nanošenje otpada sa albanske na crnogorsku stranu obale Bojane.

 

„Evidentno je da je problem prekogranične prirode. Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka pokazali su da živina nije bila zaražena nekom bolešću koja se može prenijeti na ljude, ali jeste izolovana salmonela koja ima uticaj na živinu i od koje su najvjerovatnije kokoške uginule“, kazala je Daković.

Ona je ponovila da je problem prekogranične prirode evidentan i da za njegovo rješavanje treba pokrenuti komunikaciju sa nadležnim službama u Albaniji, jer je nedopustivo da se ovakvi slučajevi ponavljaju.

„Kao zemlje regiona sa aspiracijama za članstvo u EU, što podrazumijeva usvajanje i poštovanje standarda u svim oblastima, nažalost svjedočimo ovakvoj situaciji gdje se uginule životinje bacaju u rijeke“, ocijenila je Daković.

Planirano je i da se odmah krene u akciju sakupljanja otpada iz vode, dodali su u saopštenju.

”Očekujemo da će akcija, u saradnji sa policijom i Službom zaštite i spašavanja do kraja dana početi. Obzirom na uočenu količinu kesa u vodi, prilikom obilaska gornjeg toka rijeke, procjenjujemo da za sakupljanje tog otpada treba više dana. Na terenu su danas bili i mještani Ade Bojane i ribari, koji su se Upravi obratili za pomoć u rješavanju problema, a koji su prethodnih dana, u skladu sa svojim mogućnostima, uklanjali kese sa živinom ispred svojih objekata. Oni su pozdravili zalaganje i posvećenost Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane i Uprave policije da se riješi ovaj ekološki problem za koji kažu da je prava sreća što se nije desio tokom turističke sezone’, zaključuju iz Ministarstva.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top