Wednesday, May 27 2020
Posljednja vijest

SOS: Vrsnjacko nasilje – uzrocna posljedicna veza sa nasiljem nad djecom u porodici

SOS vrsnjacko nasilje“SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj“ je u srjedu 16 oktobra, u okviru projekta “Tolerancija je naš izbor”,  organizovao okrugli sto na temu „Vršnjačko nasilje – uzročna posljedična veza sa nasiljem nad djecom u porodici“.

Učesnici okruglog stola su bili službenici i rukovodioci vaspitno obrazovnih ustanova, Lokalne uprave, policije, zdravstva, tužilaštva, suda i nevladinih organizacija, kao i učenici uključeni u realizaciju projekta. Tokom događaja učesnici su razmjeniti znanja i iskustava u radu u  oblasti vršnjačkog nasilja, kao i nasilja nad djecom i mladima u porodici, definisali su se ključni problemi u praksi i dali prijedlozi za buduće djelovanje u zajednici.

Zamjenica predsjednika opštine Ulcinj, g-đa Hatidža Đoni, istakla je važnost koordiniranog djelovanja svih institucija, u koje se obavezno moraju uključiti i roditelji, kako individualno tako i kroz aktivno djelovanje u roditeljskim savjetima. Takođe je istakla da, škole mogu imati pravila i programe protiv nasilja, odrasli mogu da određuju i primjenjuju kaznene mjere, ali svaki učenik mora da nauči da kontroliše svoje neprimjereno i / ili impulsivno ponašanje.

G-đa Biljana Zeković, panelistica na skupu, je govorila o uticaju negativnih iskustava u djetinjstvu na ponašanje i cjelokupan život pojedinca. Poseban akcenat je dala na uzročno posljedičnu vezu između nasilja kojem su djeca izložena u porodici i različitih oblika neprihvatljivog ponašanja mladih. Istakla je da okolnosti u kojima živi u porodici u kojoj postoji nasilje, mogu uticati na to da se kod djeteta možda neće razviti povjerenje i osjećaj sigurnosti. U tom smislu, dijete koje je izloženo nasilju u porodici od svoje treće godine može na bijes odraslih, reagovati povišenom agresijom prema svojim vršnjacima. Nasilje utiče na djecu i njihov pogled na svijet, njihove ideje o značaju i svrsi života, očekivanja sreće u budućnosti i na njihov moralni razvoj uopšte, izjavila je g-đa Zeković.

Koordinatorka projekta, gđa Hatidža Neljaj, istakla je značaj preventivnog djelovanja, kroz edukaciju djece i mladih, kreativne radionice i medijske kampanje, ističući da, ako djeca i mladi nauče šta je vršnjačko nasilje, kako se protiv njega mogu boriti i zašto je loše, rješavanje ovog problema bi bilo mnogo jednostavnije i brže.  Takođe je istakla da su tokom rada na ovom događaju došli do niza prijedloga za buduće akcije u cilju stvaranja pozitivne školske sredine u kojoj se svi osjećaju bezbjedno, prihvaćeno i poštovano. Neki od predloga su kontinuirani međusektorski sastanci uz uključivanje predstavnika Savjeta roditelja i đačkih parlamenata, edukacija nastavnog kadra, preventivne aktivnosti sa mladima u školama, kao i povezivanje škola u cilju razmjene pozitivne prakse.

Projekat “Tolerancija je naš izbor je podržan od strane NVO  Juventas kroz program ” Kooalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama“, a finansiran od strane EU.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top