Wednesday, September 30 2020
Posljednja vijest

Vrtic “Solidarnost”: PRIMJER VASPITNO-OBRAZOVNE INSTITUCIJE

 

KopshtiMultikulturalnost i tolerantna atmosfera, uvažavanjem razlika u pogledu jezičkih i kulturoloških specifičnosti, a u cilju podsticanja razvoja djece, principi su rada vrtića Solidarnost u Ulcinju.

Iz tog vrtića agenciji MINA su kazali da ustanova funkcioniše dvojezično i da se vaspitno-obrazovni proces realizuje na crnogorskom i albanskom jeziku. “Specifičnost bazirana na poštovanju potreba roditelja je to što je formirano osam grupa u kojima se proces odvija na albanskom i pet grupa na crnogorskom jeziku“, objasnili su iz vrtića.

Specifičnost tog vrtića je, kako su naveli iz te ustanove, poštovanje kulturoloških, etničkih, jezičkih potreba djece, porodica i sredine u kojoj funkcioniše. Principi kojima se vode čine, kako su ukazali, osnovu za dobru komunikaciju među djecom i zaposlenima, kao i sa roditeljima i okruženjem, sa konačnim ciljem podsticanja razvoja djece kao budućih demokratskih građana Crne Gore.

Iz vrtića se rekli da je cjelodnevni boravak u sedam, a poludnevni u šest vaspitnih grupa. Radno vrijeme boravka od šest sati i 30 minuta do 16 sati i 30 minuta, dok poludnevni boravak traje pet sati, a organizovan je i popodnevni rad.

„U ovom trenutku je upisano 328 djece za školsku 2015/16. godinu, a raspoređeni su u 13 jaslenih i vaspitnih grupa“, precizirali su iz vrtića.

Oni su rekli da, u prilog tome da se vodi računa o broju djece, govori podatak da će na nivou Opštine Ulcinj biti izgrađen još jedan objekat vrtića sa kapacitetom za smještaj 123 djece. „To će svakako doprinijeti stvaranju kvalitetnijih uslova boravka i realizacije programa sa djecom predškolskog uzrasta“, kazali su iz te ustanove i dodali da je za taj projekat novac obezbijedila crnogorska Vlada, Ugovorom o kreditu koji je potpisala sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope.

Prema njihovim riječima, da bi odgovorili na sveukupne potrebe djece, objekti te ustanove opremljeni su namještajem po standardima u svim vaspitnim jedinicama. Didaktički materijal se, kako su dodali, redovno obnavlja i stručna literatura dopunjuje novim izdanjima.

Iz vrtića su naveli da su, u saradnji sa nevladinom organizacijom Mogul i uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ostvarili prekograničnu saradnju Crne Gore i Albanije tako što su, kako su objasnili, realizovali projekat sa ciljem promovisanja socio-emocionalnih vrijednosti kod djece predškolskog uzrasta.

„Rezultat takve saradnje je izdavanje priručnika i priča štampanih na crnogorskom i albanskom jeziku čime je obogaćen vaspitno-obrazovni proces“, kazali su iz vrtića i dodali da uspješnost mjere i u realizaciji pozorišnih predstava na oba jezika, kao i u izvođenju tradicionalnih folklornih igara u nošnjama svih narodnosti Ulcinja, a koje, naravno, izvode djeca.

Oni su naveli da, zarad podsticanja sveukupnog razvoj djece, sprovode aktivnosti kao što su druženje kroz realizaciju raznovrsnih i prema interesovanjima koncipiranim aktivnostima, izvođenju raznovrsnih sadržaja kroz radionice, učešće u pripremi javnih nastupa, maskenbala i šetnji.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top