Tuesday, May 21 2019
Posljednja vijest

Zenepa Lika: DEVASTACIJA ULCINJSKOG MASLINJAKA

zenepa-likaU ime „profita“ se jedinstven prostor milenijumskog Maslinjaka zauvijek nemilosrdno razara i nepovratno vrši prenamjena poljoprivrednog zemljišta u stambeni prostor i to pod firmom „privremenih objekata“. Žmurenjem i nezainteresovanošću nadležnih instititucija sve ovo postaje moguće. Niti ima iskrene volje niti ozbiljnog zalaganja za očuvanje ovog jedinstvenog prostora, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Noviji napadi „valorizacije“ u srcu maslinjaka pokazuje koliko su institucije slabe, nemoćne, pa i nezainteresovane kada je u pitanje devastacija prostora. Novi zakon o planiranju i legalizaciji je otvorio put za devastaciju prostora. Privremeni objekti niču kao pečurke, bez ikakve kontrole. A ko će kontrolisati ovaj prostor? Nadležnih nema, jer svi prebacuju loptu jedan drugom. Ako se neko usudi da prijavi izgradnju, dok inspekcije stignu na mjestu zločina, od prijavljenih početnih radova oni će naići na već podignute “betonske” objekte, vikendice se redaju u nizu, do tada je prostor već devastiran bez povratka. Slobodni pogled kroz maslinjak je blokiran, specifičnost prostora se ograničava, protok energije je prekinut! Nastaje novo naselje u zoni gdje je namjena isključivo „poljoprivredna djelatnost“.

I tako se širi devastacija, gradi se tik uz uvalu Valdanos, i samo je vrijeme kada će se i taj dio pretvoriti u slučaj „Rijeke Bojane“, gdje se redaju vikendica do vikendice. Ulcinj ostaje osiromašen za još jedan netaknut prostor.

Ulcinjski maslinjaci predstavaljaju specifičan, rijedak, rajski i biodiverzitetski prostor. Energija ovog prostora se ne može drugačije opisati osim kao „magična“! Koliko truda su naši preci unosili, koliko ljubavi i upornosti, to se još uvijek može vidjeti. To bi trebalo nama da služi kao motor za očuvanje, njegu i zaštitu ovog jedinstvenog prostora i naše tradicije. Baš iz razloga što nema izgradnje, što je čist, originalan i autentičan, naši strani i domaći posjetioci ostaju očarani nakon obilaska i mirne šetnje kroz maslinjak. Jedinstvena ponuda za turiste koju, ako ovako nastavimo, gubimo zauvijek.

Dok druge zemlje ulažu sredstva na očuvanju ovakvih prostora i ljubomorno paze kako se ne bi promijenila njegove karakteristike, kod nas se samo gleda kroz prizmu „profita i unovčavanja“. Kilometri tradicionalne suvomeđe se popločavaju, kaldrme se dijelom betoniraju, stare česme – svjedoci drevne kulturne baštine – su prepuštene samima sebi i žalosno propadaju, ambijentalno-kulturološka vrijednost maslinjaka gubi na značaju, gubi se ukupna vrijednost.

Grad se širi bez adekvatne infrastrukture, zarobljava se i guši i uz njega do skoro netaknuti maslinjak. Građevinski lobi i ljubitelji „valorizacije svakog centimetra netaknutog zemljišta“ su preuzeli žezlo u ruke. Oni odlučuju kako će se grad razvijati, nemilosrdno i po svaku cijenu. Ne postoji dobronamjerna strategija, a vladari, „mali i veliki“, nijemo posmatraju, jer ih nije briga. Drugačije se ne može, nažalost, tumačiti njihovo ponašanje i djelovanje!

(Zenepa Lika, predsjednica Društva “Martin Schneider-Jacoby”)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top