Sunday, May 19 2019
Posljednja vijest

Zenka: NOVA RJESENJA ZA ISTICANJE NACIONALNIH SIMBOLA

Mehmed Zenka

Vlada će do kraja ove godine Skupštini procesuirati set zakona kojima će precizno i jasno biti definisani propisi vezani za isticanje nacionalnih simbola drugih država, kazao je u izjavi za “Pobjedu” ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

“Vlada je još prošle godine usvojila Prijedlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, a u okviru zaključaka obavezala Ministarstvo kulture da uskladi sa njim Zakon o državnim simbolima, te Ministarstvo unutrašnjih poslova da usaglasi Zakon o javnom redu i miru, odnosno član 23”, rekao je Zenka.

Ministarstvo kulture, kako je kazao ministar, ispunilo je svoje obaveze iz zaključaka Vlade, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova to još nije učinilo.

“Vjerujem da će i oni narednih dana završiti svoj dio posla i da ćemo do Nove godine u paketu Skupštini procesuirati sva tri zakonska akta”, dodao je Zenka.

On ističe da na ovaj način, ako zakoni budu usvojeni u parlamentu, pripadnici manjinskih zajednica u našoj zemlji više neće dolaziti u situaciju da pred sudovima odgovaraju zato što ističu simoble druge države.

“Isticanje simbola druge države je lični odnos pripadnika neke manjinske zajednice prema toj zemlji i njenim simbolima, tako da niko neće moći pojedincima da zabrani da na nekoj privatnoj svetkovini istaknu zastavu druge države”, pojasnio je Zenka.

Komentarišući nedavne događaje u Ulcinju i Tuzima kada je policija sudu za prekršaje predala prijave protiv dvojice Albanaca koji su jedan na svom automobilu, drugi na kući istakli albanske zastave, ministar je ocijenio da ovi događaji nijesu prava slika dobrih međunacionalnih odnosa u našoj državi.

“To nije lijepa slika, ali su možda ti događaji dobar znak za iniciranje izmjena zakona. Ove nemile situacije mogu biti povod da reagujemo i da više nemamo sličnih događaja u Crnoj Gori”, zaključio je Zenka.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top