Tuesday, December 18 2018
Posljednja vijest

Zenka: ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI MORA BITI STO PRIHVATLJIVIJI ZA SVE

Mehmed ZenkaŽelja Vlade je da zakon o slobodi vjeroispovijesti bude dokument koji će imati najširu moguću podršku, jer se radi o izuzetno osjetljivoj temi, zbog čega će izvršna vlast još neko vrijeme čekati na povratak opozicije u parlament kako bi se i njihove sugestije uključile u finalnu verziju zakona, kazao je u intervjuu za Pobjedu ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

To ne znači, kako je rekao, da će u njegovom resoru sjedjeti skrštenih ruku, već će predano raditi, uključujući angažman i svih vjerskih zajednica, da verzija nacrta zakona bude što prihvatljivija za sve.

Zenka je zadovoljan odnosom vjerskih zajednica u našoj zemlji, posebno ističući njihovu i zrelost države, zahvaljujući čemu smo, kako kaže, sačuvali mir i izbjegli krvave sukobe kakvi su se dogodili posljednje decenije prošlog vijeka na prostoru Balkana.

Upitan dokle se stiglo sa izradom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Zenka kaže:

”Na nacrt tog zakona, nakon javne rasprave, dobili smo veliki broj sugestija. U većini one su dostavljene samo zato da bi se omelo uvođenje zakona u proceduru, da bi se spriječilo da dođemo do finalne verzije.”

Najviše sugestija stiglo je iz Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Čak 4.473 primjedbe, odnosno 99 odsto.

”Danima je trajala procedura sortiranja tih sugestija, samo da se evidentiraju. Čak je štampana i jedna brošura. Stav Vlade je, pošto se radi o izuzetno bitnom zakonu za državu, a opozicije nema u Skupštini, da nije još zrelo vrijeme za njegovo uvođenje u skupštinsku proceduru. Vjerujemo da bi se u parlamentu vodila kvalitetna rasprava, da bi se došlo do optimalnog rješenja. Zato smatramo da nam treba još vremena, ne mnogo, da se on finalizuje. Taj dokument mora biti kvalitetan i sa što manje grešaka. Idealnog zakona nema, ali možemo da napravimo dokument koji će za svakoga biti zadovoljavajući u određenoj mjeri”- kazao je ministar.

Zenka je dodao da će taj Zakon najvjerovatnije čekati opoziciju.

”Naša želja je da se opozicija uključi u donošenje finalne verzije zakona. I čekaće se još neko vrijeme na njihov povratak u parlament. U međuvremenu, mi ćemo svakako raditi na tome da Skupštini ponudimo što bolje rješenje. Radi se o izuzetno važnom zakonu, osjetljivom, i ja kao ministar želim da čujem sve strane, da se svi uključe. Upravo iz tih razloga delegacija našeg ministarstva počela je razgovore sa zainteresovanim stranama. Razgovarali smo sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, Katoličkom – u Kotoru i sa nadbiskupom u Baru, sa Islamskom zajednicom, Jevrejskom… Razgovarali smo i sa predstavnikom Srpske pravoslavne crkve, gospodinom Joanikijem. Želimo da čujemo u direktnom razgovoru što je to što oni smatraju da treba da bude dio ovog zakona, što je to što im smeta. Imamo dobre kontakte sa svim vjerskim zajednicama i sve one su i te kako zainteresovane da daju doprinos da ovaj zakon bude što kvalitetniji.Osim toga, on mora biti usklađen i sa evropskom praksom”- kazao je on.

Ove godine prvi put će u budžetu, pored sredstava za finansiranje vjerskih zajednica, dio novca biti opredijeljen za aktivnosti Direktorata za vjerske zajednice.

Kako je zaključio Zenka, u Vladi su optimisti da će uspjeti da naprave zakon koji će zadovoljiti ključne interese svih vjerskih zajednica.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top