Sunday, May 31 2020
Posljednja vijest

Zero Waste Montenegro: MEDJUNARODNI DAN CISCENJA OBALE OBILJEZICEMO AKCIJAMA

 

Plazhi i madh, Velika plaza, PanoramaI ove godine NVO „Zero Waste Montenegro“ organizuje Međunarodni dan čišćenja obala u Crnoj Gori, u saradnji sa NVO „Naša akcija“ i pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra.

U subotu, 21. septembra, na Međunarodni dan čišćenja obala, više od 15 nevladinih organizacija, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore udružuju snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada, tako što će čistiti 12 lokacija istovremeno (kanal Solane, ušće kanala Port Milena i Velika plaža u Ulcinju, rt Ratac u Sutomoru, ostrvo Katič u Petrovcu, Stoliv u Kotoru, plaža Pecka u Tivtu, plaža Titova vila u Herceg Novom, korita rijeke Lim u Beranama i rijeke Tare u Nacionalnom parku Durmitor i obala jezera Krupac u Nikšiću, dok će čišćenje ostrva Sinjavac u Bijelom Polju biti organizovano 24. septembra). Više informacija na linku: http://cleanupmontenegro.me

Akcije čišćenja u našem gradu planirane su na tri lokacije: kanal Ulcinjske Solane, ušće Porto Milene, i na Velikoj plaži u subotu 21. septembra, sa početkom u 9:00 kod Porto Milene i na Velikoj plaži, a u 9:30 kod Ulcinjske Solane, u koordinaciji JP Morsko Dobro, NVO Dr Martin Schneider Jacoby Asocijacije – MSJA, NVO RDA-UBA i NVO Zeleni Korak. Predstavnici JP Morsko Dobro, NVO Dr Martin Schneider Jacoby Asocijacije, NVO RDA-UBA i NVO Zeleni Korak pridružiće se građanima i predstavnicima ostalih NVO u čišćenju ove tri lokacije.

Sakupljeni otpad će biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit2019. Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top