A.Kurti: KOMUNALNA PLJACKA ZA VODU I SMECE

Ustavom Crne Gore propisano je, da se zakonom, a u skladu sa najvišim pravnim aktom države, uredjuje način ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, kada je to neophodno za njihovo ostvarivanje i druga pitanja od interesa za Crnu Goru (čl. 16, tačke1 i 5); da zakon mora biti saglasan sa Ustavom i potvrdjenim medjunarodnim ugovorima, a ostali propisi moraju biti saglasni sa Ustavom i zakonom (cl.145).

Zakonom o komunalnim djelatnostima (Sl. list RCG, br 12/95) propisano je da nadležni organ jedinice lokalne samouprave propisuje način i uslove organizovanja poslova u vršenju komunalnih djelatnosti i uslove za korišćenje komunalnih usluga, odnosno komunalnih proizvoda (čl. 12, st.1).

Pravni zastupnik JKP “Ulcinj” tvrdi da, u skladu sa odlukom JKP “Ulcinj”, broj 1356 od 14.12.2007. godine, sa cjenovnikom i rješenjem broj 348/2008 od 30.01.2008. godine, o davanju saglasnosti na istu (koju saglasnost je dao tadašnji predsjednik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga), korisnici komunalnih usluga za utrošenu vodu i odvoz smeća, dužni su da plaćaju komunalne usluge u skladu sa cjenovnikom, koji je sastavni dio odluke.

Postavlja se pitanje da li gradjani za komunalne usluge plaćaju zakonitu cijenu?

Da li je cjenovnik za komunalne usluge u skladu sa Ustavom i zakonom?

Da li može predsjednik Opštine da daje saglasnost za donošenje cjenovnika za komunalne usluge ili je to u nadležnosti Skupštine opštine?

Krajnje i ključno pitanje je: da li se obaveze gradjana mogu propisivati podzakonskim aktom ili samo zakonom?

Zakonom su odredjene vrste komunalnih djelatnosti, i utvrdjeno je da je kao komunalna djelatnost, izmedju ostalih, i održavanje čistoće u gradovima i drugim naseljima, uredjenje opštih uslova i način njihovog obavljanja i propisano je da nadležni organ jedinice lokalne samouprave uredjuje i obezbjedjuje uslove za obavljanje i razvoj komunalnih djelatnosti, te propisuje prava i obaveze preduzeća koje pruža komunalnu uslugu, odnosno komunalni proizvod.

Postavlja se pitanje: koji je to nadležan organ lokalne samouprave?

Prema čl. 45 Zakona o lokalnoj samoupravi RCG, lokalni Parlament donosi propise i druge opšte akte, kao i utvrdjuje visinu opštinskih poreza, taksa i naknada.

Lako je onda zaključiti da je to u isključivoj ingerenciji Skupštine opštine, a nikako predsjednika Opstine (o tome vidjeti odluku Ustavnog suda CG U.br. 176/08, objavljena u biltenu te institucije 2009.). Sljedstveno tome, obaveze gradjana se mogu propisivati samo zakonom, a ne pljačkom!

Nadam se da će Skupština opštine Ulcinj ubrzo zasjedati, i da će donijeti odluku zasnovanu na zakonu. U suprotnom, bićemo prinuđeni da se obratimo Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti ranije usvojene odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za

Krajem naredne sedmice: Open day Hotel Azul Beach Resort Montenegro by Karisma
Krajem naredne sedmice: Open day Hotel Azul Beach Resort Montenegro by Karisma

Hotel Azul Beach Resort Montenegro traži nove kolege u susret ljetnjoj sezoni 2023. Pozivamo sva zainteresovana lica da posjete naš hotel Azul Beach Resort Montenegro na datume 07.04.2023. i 08.04.2023.

Počeo projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže: ULCINJ UŠAO U NOVU FAZU RAZVOJA
Počeo projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže: ULCINJ UŠAO U NOVU FAZU RAZVOJA

Na ulcinjskoj Velikoj skeli, na rtu Đerane, danas je svečano obilježen početak radova na projektu rekonstrukcije i izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Ulcinj. Riječ je o projektu Vlade