Abazovic: TREBA NAM POLITICKI RIFRES

U Crnoj Gori je sazrela situacija za formiranje jedinstvenog bloka koji će donijeti neophodne promjene i, osim opozicionih političkih subjekata, okupiti predstavnike civilnog sektora, sindikata, radnika i drugih slojeva društva, smatra poslanik Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović.

On je apelovao na sve političke lidere da podrže takvu ideju, ocjenjujući da bi predsjednik Demokratskog fronta, Miodrag Lekić, kao lider najvećeg opozicionog političkog subjekta, trebalo da je pokrene i vidi da li postoji raspoloženje za njenu realizaciju.

Abazović je agenciji MINA kazao da su definitivno sazreli uslovi za okupljanje opozicije, odnosno za jedinstveni blok ili alijansu, koja bi mogla da bude konkretna ponuda građanima u stvaranju promjena, prijeko potrebnih crnogorskom društvu.

“Ne mislim na okupljanje samo opozicionih subjekata koji trenutno djeluju u parlamentu Crne Gore ili van njega, nego na sve ljude, na rdnike koji gladuju i one koji će, po svemu sudeći, tek gladovati, na sindikate, na civilni sektor, na ljude koji nijesu u ovom momentu željni nekog političkog angažmana“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, situacija u Crnoj Gori zahtijeva “da se napravi jedan politički rifreš“.

Abazović smatra da se transformacija Crne Gore mora desiti kroz dva koraka. “Prvi je smjena vlasti na izborima, jasnom ponudom, bez pretjeranih filozofiranja, nejasnih poruka i puteva. Drugi korak je ideološka i programska podjela stranaka koje će kasnije moći da uspostave kvalitativnu vlast“, precizirao je on.

Abazović je naglasio da se ne može očekivati da se odmah dobije kavalitetna vlada koja će sve generisane probleme moći da promijeni jednim potezom.

“Ne, nama treba prvi uslov demokratije, a to je smjenjivost vlasti“, kazao je on.

Najveći problem je, smatra Abazović, ko treba da odradi to okupljanje. “Moj je apel svim liderima, a pogotovu Lekiću kao lideru najvećeg političkog subjekta, koji bi možda prvi trebalo da istupi sa idejom i vidi da li zaista postoji želja i volja kod drugih političara, i civilnog sektora, da takvu ideju podrže, s obzirom na to da je neumjesno da najmlađi poslanik to zatraži“, naveo je Abazović.

On je dodao da je, u suštini, nebitno na koji način će se formirati ta struktura, koja bi u početku predstavljala labavi savez.

Abazović je kazao da je, nakon dešavanja oko formiranja vlasti u Podgorici, situacija prilično jasna – “postoji DPS i anti-DPS Crna Gora“. “Siguran sam, iz razgovora sa građanima, da je to što oni traže, da im je dosta i političara i stranaka, i nedefinisanih politika, da traže neku sigurnost, odnosno subjekat koji će imati relevantnu snagu da se suprostavi svim nepravdama u Crnoj Gori, bilo u političkom smislu, bilo u ekonomskom, gdje je stanje sve gore“, naveo je on.

Abazović je naglasio da to nije nikakav poziv na proteste, nerede ili neke nedemokratske metode. “Ali, generalno, Crna Gora je zrela da se generiše na pravi način, da građani konstatuju da nas podjele na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, ne vode u Evropu“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, evropska perspektiva podrazumijeva da svi moraju biti uključeni i zajedno uspostaviti novi sistem vrijednosti koji će, kroz određeni vremenski period, dati određene rezultate. “I aktuelni protesti radnika i štrajkovi glađu, sve to navodi na zaključak da smo dotakli tačku kad treba ostaviti po strani naše sujete, podjele, naše političke i psihološke razlike koje su potpuno prirodne, i da treba svi da se okupimo, primarno oko ideje promjena“, naveo je Abazović.

Kako je kazao, preduslov za to je prihvatanje univerzalnih evropskih vrijednosti.

“Da se pobunimo protiv nepravde i zločina i da ih sankcionišemo, a da pravdu, solidarnost i jednakost prihvatimo kao univerzalne vrijednosti“, pojasnio je Abazović.

On smatra da je pravi momenat za razmatranje te ideje. “Parlamentarni izbori nijesu blizu, ali to ne znači da opozicija treba da sjedi skrštenih ruku. Treba da se ugledamo na kolege iz Hrvatske, koji se godinu pred izbore pripremaju i okupljaju u različite saveze, kako bi momenat raspisivanja izbora dočekalo spremni“, kazao je Abazović.

On je ocijenio da treba napraviti dodatni pritisak da se parlamentarni izbori održe što prije. “S obzirom na to da će, po svemu sudeći, i izvještaj Evropske komisije biti strožiji, a mislim da će i ekonomska situacija biti sve složenija i da će sve teže biti trpjeti socijalni pritisak“, dodao je Abazović.

Zato je, smatra on, pravi momenat da se otvori široki dijalog. “I da pozovemo sve ljude koji ovu zemlju mogu da zamisle kvalitetnijom, organizovanijom, boljom za život svih građana, građanskom Crnom Gorom, okupljenom oko zajedničke ideje koja može dovesti do promjena. A nakon toga, svako može da prezentira i implementira svoju politiku“, kazao je Abazović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!
Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!

Otkrij inovativno iskustvo igranja uz PS5. Sjajna grafika i najnovije funkcije čine ovu konzolu omiljenu kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Ekskluzivne igre te čekaju, a mi garantujemo

Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO
Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da su do sada postojali gradovi, kao što su Ulcinj i Herceg-Novi, kojima se nije dalo da idu naprijed. “Iz ne znam kojeg razloga Ulcinj je bio

CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i srijedu, 22. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: Donja

Memoradum o saradnji sa Eko fondom – Fokus na čišćenju Port Milene
Memoradum o saradnji sa Eko fondom – Fokus na čišćenju Port Milene

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari i izvršni direktor Fonda za žaštitu životne sredine Crne Gore (Eko fond) Draško Boljević potpisali su Memorandum o saradnji kojim je planirana saradnja na realizaciji

Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“
Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“

Vlada Crne Gore na sjednici u ponedjeljak, kojoj je predsjedavao premijer Dritan Abazović, dala je saglasnost Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zaključi Aneks sporazuma sa kompanijom “Royal“