Ada Divine Awakening festival: Uklanjanjem tone i po smeća sa plaže i osnivanjem Udruženja za zaštitu Ade Bojane završen retreat

Čišćenjem plaže na Adi Bojani završeno je drugo izdanje edukativnog retreata Ada Divine Awakening, koji je u prethodnih sedam dana okupio oko 500 ljudi iz preko 50 zemalja svijeta. Učesnici festivala i volonteri očistili su gotovo kilometar obale, te sakupili preko tonu i po sitnog i krupnog otpada, spakovanih u oko 140 džakova. Ovom ekološkom akcijom, koju su podržaliGrad Ulcinj i Ulcinjska rivijera, organizatori i učesnici festivala poslali su poruku o neophodnosti očuvanja ovog dragocjenog ekosistema, kao i kompletne životne sredine. Bila je to ujedno i prva akcija novoosnovanog Udruženja za zaštitu Ade Bojane,na kojoj se već okupilo više stotina zaljubljenika u ovaj jedinstveni ekosistem, i to iz regiona i svijeta. Organizatori festivala, predavači i posjetioci su ovim putem ujednoizrazili zahvalnost Adi Bojani, koja im je bila dom prethodnih dana.

BEACH CLEAN UP | ADA DIVINE AWAKENING 2k22

Zadatak novog Udruženja za zaštitu Ade Bojane biće da djeluje na četiri krucijalna fronta: zaštiti ostrva od erozije i potpunog nestanka plaže, koje joj prijeti, zaštiti od buke i očuvanja tihe zone na ostrvu i ušću Bojane u more, zaštitibiodiverziteta Ade, kao i zaštiti od ekspanzivnog turizma,koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu Ade Bojane. 

Iako je cilj akcije čišćenja bilouklanjanje deponije koja se formirala na ušću Bojane prema Albaniji, uslijed jakog vjetra i talasa nije bilo moguće stići ribarskim brodićima, te su se učesnici festivala i volonteri usmjerili na dio plaže pored resorta i tako izvršili akciju u nešto izmijenjenom obliku.

Direktor festivala i veliki zaljubljenik u Adu Bojanu Dušan Kovačević naglasio je važnost ove akcije i pokrenuo inicijativu da ona postane tradicija:Nažalost, tokom prethodnih godina na obali Ade Bojane nakupljeno je toliko smeća da ni 1.000 džakova ne bi bilo dovoljno da se ovo područje kompletno očisti. Ova akcija je, pored konkretnog doprinosa čišćenja, značajna i zapodizanje svijesti kako o ovom problemu, tako i o problemu erozije i nestajanja ostrva. U razgovoru sa nadležnim organima dogovoreno je da akcija postane tradicija i da se održava najmanje nekoliko puta godišnje.

Tačno143 vreće otpada koje su učesnici festivala i volonteri sakupili u nedjelju, radnici Ulcinjske rivijere i DOO „Komunalne djelatnosti“ – Ulcinjsu u srijedu pokupili sa plaže. 

Ada Divine Awakening festival je tokom šest nevjerovatnih dana okupio preko 40 predavača i oko 400 učesnika u intenzivnom programu podijeljenom u pet festivalskih zona. Radionice „Svjesno roditeljstvo, „Trauma i veze, „Manifestovanje života iz snova, „Otvaranje ranjivosti, „Liječenje pet rana iz detinjstva, „Svjesno plesanje i mnoge druge povele su učesnike na put osnaživanja sopstvene intimnosti, pronalaska alata za iscijeljenje trauma, lakšeg razumijevanja i emitovanja emocija, poboljšanja partnerskih odnosa i nalaženja ljubavi u sebi. Devi Mohan, Henry Amar, Gina Ora Yoli, Mayara,  Aviv Shalem Asis, Hannah Knight, Xavier De Forceville, Aaron Kleinerman i Luba Evans samo su neki od predavača koji su gostovali na festivalu. 

U muzičkom dijelu programa prvo veče je obilježio nastup maestralnog Boža Vreća, koji je energijom i emocijom preplavio ADA Temple. Pored njega, muzički program sačinili su Praful, Una Senić, Joseph Pepe Danza, Ana & Lavamamana, DJ Lidor Hacohen, specijalni nastup Katarine Bogićević Kejt i nevjerovatna LAOR,koja je „Himnom duše zaključila posljednje veče festivala. Posjetioci su se našli ujedinjeni u emociji i zagrljaju nakon višednevne misije, u kojoj su povratili svoju moć.

Festivalskoj magiji doprinijele su i dvije Kakao ceremonije, jutarnja joga, meditacije uz zalazak sunca i fantastični Fire Show dua Chilli Mayo. U zenit emocije posjetioci su došlitokom vjenčanja učesnika festivala Marka Perovića i Vanje Bantulić, koji su posljednjeg dana razmijenili suze, zagrljaje i najznačajnije „Da. Ovaj čin još jedan je u nizu događaja koji su ovogodišnje izdanje festivala zapečatili ljubavlju. 

 

One Response

  1. Svaka cast za festival,bili su mi prijatelji tamo,sve je lijepo organizovano,i fino,ali mi je nejasno zasto je festival toliko rigoroznog zatvorenog,tipa,bar za nas (domicielne stanovnike,ex radnike Ade Bojane) …misljenja sam da mi koji smo radili na Adi i koji smo godinama dali kontribut toj Adi da danas tako izgleda…smo zasluzili da budemo dio festivala i svake odluke koja se tice Ade

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna

Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA
Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Miroslavu Baletiću (50) iz Podgorice u petak je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, potvrđeno je Pobjedi nezvanično.

Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA
Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA

Još samo 3 dana 499 euro Uzimaš sve unutrar sobe.   +382 69 154180 Hotel Mediteran – Ulcinj