Aleksandar Janinovic: NEPRESUSNI ENTUZIJAZAM DR GANI KARAMANAGE

 

aleksandar-janinovicIma  razloga da seljutimo” na dr Gani Karamanagu. Često nas okuplja da nam nešto saopšti iz medicine ili literature. Mi u tome podržavamo poznatog ljekara, našeg sugrađanina. Koliko sam registrovao, bilo je šest takvih okupljanja i sa svakog od njih odlazio sam zadovoljan, bogatiji  sa mnogo informacija, radosniji što te stvaralačke Ganove skice ne odlaze u zaborav, već će biti sačuvane.

Ima  razloga da seljutimo” na dr Gani Karamanagu i zato  što nam je darivao  mnogo toga iz medicinskih nauka, a ujedno i dosta medicine pa nas “primorava” da  čitamo i onda  kada nijesmo imali takve namjere. A to su tekstovi iz medicinske struke.Kada se moram opredjeliti, odlučio sam da kažem nekoliko rešenica o Ganu doktoru, malo više kao Ganu stvaraocu, pripovjedaču. Kao laik, opredjeljujem se za literaturu jer u toj vodi bolje plivam.

Neka poštovani prisutni znaju da je Gano još kao mladi srednjoškolac, sa odličnim uspjehom u srednjoj školi prigrlio svim svojim srcem medicinu. I završio je u roku. Između Ganove medicine i njegovog stvaralaštva nije bilo nesporazuma.

Gano medicinar je brzo napredovao, uspješno radio, ljudima pomagao. Sad mu je kaže draže što nije poslušao majku:

“da izuči za molera, kao što je to učinio njegov brat od tetke, a koji je sa tim zanatom molera radeći u inostranstvu dosta dugo zaradio sredstva za život”. Majka je poljubila diplomu i sliku ljekara sina i bila srećna što će njen sin Gano biti  od koristi ljudima. Posebno kao ljekar.

Sa medicinom ili bez nje, Gano sazrijeva. U vrijeme kada nije bilo službi da obilazi bolesnike, Ganovi pacijenti (uistinu je tako bilo) bili su po nekoliko dana stacionirani u njegovoj kući u Starom gradu. I tako je dalje Gano sticao ugled dobrog ljekara i dobročinitelja.

Bilježimo detalj kada Gano prvi put u svojoj karijeri odlazi na patronažu  na selo, a toga dana će, poslije mnogo godina, pasti snijeg.

U više od 100 priča Gano je zabilježio svoje skice i crtice, obećava da tu još nije kraj, da će biti još priča i pričica.

Za ovo do sada doktore Karamanaga AFERIM.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje
Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje

Za kvalitetno i trajno rješenje erozije na Adi Bojani država Crna Gora ima stručno znanje, ali problem postaje komplikovan kada znanje zavisi isključivo od politike. To je “Vijestima” kazao profesor Mihailo

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

  Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak, u terminu od 08

U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE
U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj, Ardian Mavriq zakazao je za ponedjeljak, 27.06.2022. godine, u 11:00. časova, nastavak Druge sjednice Prvog redovnog zasijedanja, koja je sa radom počela 17. juna.

UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ
UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ

  Udruženje mladih umjetnika Crne Gore organizovaće u utorak 28. juna u muzeju Starog grada Ulcinj koncert poznatog crnogorskog gitarskog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića u pratnji Earpiece

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu