Anketa Dana: Upis đaka u gradske škole u Ulcinju odrediti mjestom stanovanja

Problem neravnomjernog upisa đaka u gradske škole u Ulcinju moga bi biti riješen poštovanjem principa po kome se pripadnost obrazovnoj ustanovi određuje mjestom stanovanja – ocijenilo je 62 odsto učesnika ankete koju je sporoveo “Dan”

U obrazovnom sistemu opštine Ulcinj postoje četiri osnovne škole sa područnim odjeljenjima, od kojih u dvije najveće: najstarija u opštini OŠ “Boško Strugar” i znatno mlađa OŠ “Maršal Tito”, a među kojima već duži niz godina postoji velika nesrazmjera u broju učenika.

Obje škole su gradske, sa po nekoliko područnih odjeljenja. Obje su pristupačne što se tiče putne infrastrukture , osim što se OŠ „Maršal Tito“ nalazi u administrativnom centru grada, dok je OŠ „Boško Strugar“ nešto udaljenija i nalazi se u blizini Starog grada.

U ovoj školskoj godini “Maršal Tito” pohađa 1.300 učenika, dok je u najstarijoj obrazovnoj ustanovi tek 360 učenika, odnosno tri i po puta manje.

– Problem neravnomjernog upisa đaka u gradske škole u Ulcinju moga bi biti riješen poštovanjem principa po kome se pripadnost obrazovnoj ustanovi određuje mjestom stanovanja – ocijenilo je 62 odsto učesnika ankete koju je sporoveo “Dan”. I pored takvog stava, većina njih, čak 85,7 odsto bi za svoje dijete, ipak izabralo baš Osnovnu školu “Maršal Tito”, a ne OŠ “Boško Strugar”.

U poslednjih šest godina, dakle od školske 2016/2017. OŠ “Boško Strugar” bilježi konstantan pad u broju učenika, pa je tako od te godine, kada je imala 532 đaka danas taj broj manji za 164 osnovca.

Na drugoj strani, OŠ “Maršal Tito” poslednjih šest godina bilježi rast u broju učenika, te od 1.169 đaka u 2016. godini, njihov broj je za šest godina uvećan za 131.

Odgovoarajući na pitanje šta im je važno pri upisu djeteta u obrazovnu ustanovu, učesnici ankete su mogli da izaberu više opcija, pa je “nastavni kadar” izabralo 76 odsto građanki i građana, na drugom mjestu je “uspjeh škole u radu sa djecom” koji je birao svaki treći ispitanik, dok je za 40 odsto važna i blizina škole. Organizovani prevoz đaka, takođe utiče na izbor škole kod 15 odsto naših čitalaca koji su popunili ovu anketu.

Ova tema je, čini se tradicionalno, više zainteresovala žene (80 odsto), kao i građane i građanke koji imaju između 18 i24, odnosno 45 i 54 godine.

Građanima i građankama koji su učestvovali u anketi zahvaljujemo na angažovanju u rješavanju ovog problema, a nadležne institucije lokalne samouprave, a prije svega Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, da posvete više pažnje ovom pitanju važnom za Ulcinjane.

Prosvetiteljski rad počeo 1882. godine

Počeci najstarije obrazovne institucije u gradu datiraju još od Mitrovdana 1882. godine kada započinje prosvjetiteljski rad u Ulcinju,u jednoj privatnoj kući gdje je učite Mitar Ivelić držao nastavu za sedamnaest učenika, svih starijih od petnaest godina. Daleke školske 1968/69. godine, formiraju se od jedne dvije gradske osnovne škole: ,,Boško Strugar“, koja je zadržala ime i ,,Druga osnovna škola“. Odlukom SO Ulcinj i samoupravnih organa osnovne škole ,,Boško Strugar“ izvršena je podjela učenika. ,,Drugoj osnovnoj školi“ je pripadao dio inventara osnovne škole ,,Boško Strugar“ i stara školska zgrada. Na sjednici Savjeta škole, dana 26.4. 1972. godine, donijeta je odluka da se „Druga osnovna škola“ preimenuje u OŠ ,,Maršal Tito“. Tada je škola brojala 1.029 učenika raspoređenih u 38 odjeljenja (32 u matičnoj i šest u područnim odjeljenjima). Od kako je SO Ulcinj podijelila đake između dvije škole, kao da nije prestalo odlivanje ka novoj školi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU
Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU

U Ulcinju će se ovog ljeta, u periodu od jula do septembra, realizovati ekološka inicijativa „Uhvati čist talas“, čiji je cilj uspostavljanje pravilnog sistema za

Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA
Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma najavljeno je da će do kraja ove godine biti usvojen novi zakon o upravljanju otpadom. Kako je u

Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE
Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE

Ulcinj ima velike potencijale da postane atraktivna turistička destinacija, ocijenio je predsjednik te opštine Omer Bajraktari u Jutarnjem programu RTCG. Bajraktari je najavio realizacijunekoliko projekata

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. jula, bez struje ostati sljedeća naselja: u

Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”
Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”

Iz Centra za kulturu saopšteno je da će u utorak 5. jula biti svečano označen početak „Ljetnje scene – Ulcinj 2022“. Otvaranje ovog festivala predviđeno