Audio knjige na albanskom: Projekat vodi prof. Luljeta Avdiu Cura

Profesorica Luljeta Avdiu Cura, istaknuta kulturna aktivistkinja, pokrenula je inovativan projekat pod nazivom “Audio knjige na albanskom”. Ovaj projekat, prvi te vrste među albanskim stanovništvom u Crnoj Gori, započet je u januaru ove godine i podržan je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Ona planira da čita djela različitih autora na albanskom jeziku, uključujući i autore iz Crne Gore čija su djela prevedena na albanski. Kroz ovaj projekat, želi da doprinese očuvanju i promociji albanskog jezika i kulture, kao i da podstakne ljubav prema knjigama i čitanja među mladima.
Pored profesorice Avdiu Cura, u projekat su uključene i druge osobe koje čitaju knjige, doprinoseći raznolikosti i bogatstvu sadržaja. Audio knjige su dostupne na YouTube kanalu “Luljeta Avdiu Cura”, a takođe su objavljene na Facebook stranici “Audio Knjige na albanskom – Ulcinj”. Audio knjige će biti dostupne širokoj javnosti, pružajući mogućnost da se književnost doživi na jedan novi način, putem slušanja.

Posebna vrijednost ovog projekta leži u njegovoj inkluzivnosti, jer je veoma koristan za osobe sa problemima vida, kojima omogućava pristup literaturi. Takođe, projekat je izuzetno značajan za djecu albanske dijaspore, koja na ovaj način mogu da održavaju vezu sa svojim jezikom i kulturom, bez obzira na to gdje se nalaze.

Profesorica Avdiu Cura vjeruje da će ovaj pristup olakšati pristup literaturi i inspirisati mlade da se više interesuju za knjige, razvijajući tako njihovu kritičku misao i ljubav prema učenju. Ovaj projekat ne samo da promoviše kulturnu baštinu i književnost, već i doprinosi unaprijeđenju obrazovanja, podstičući mlade da prošire svoje znanje i vidike.

Projekat “Audio knjige na albanskom” je značajan korak ka jačanju kulturnog identiteta albanskog naroda u Crnoj Gori i predstavlja važnu inicijativu u očuvanju i promociji albanske književnosti i kulture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI
Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI

Albanski premijer Edi Rama danas je (uz ove fotografije) objavio da će uskoro biti završeni radovi na putu od Šenđina (Shëngjin) do Velipoje. Na ovaj način skratiće se povezanost ova dva albanska turistička

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. jula, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU
Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU

Predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokretsa URA i bivši predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari rekao je da će Ulcinj, ove godine, nažalost, imati jednu od najlošijih sezona zadnjih decenija.

Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad
Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad

Nevladino udruženje Lea Bar dobilo je licencu za Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u Baru. U skladu sa  standarima Sklonište je na tajnoj adresi, kapaciteta osam osoba i radi svakodnevno 24 sata.

Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA
Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA

Ulcinjska solana je dugi niz godina imala problema sa zadržavanjem vode. Oštećeni i zapušteni nasipi su vremenom popustili i sa vodom se nije moglo upravljati. Kako se ističe, prošle godine predstavnici