B92: SOUTHERN SOUL FESTIVAL IMA DUSU

Osmišljavanje i pokretanje jednog ovakvog projekta kao što je Southern Soul Festival (28-30. jun, Dolcinium Beach, Ulcinj, Crna Gora) ravno je podvigu.
Na krajnjem jugu Crnogorskog primorja proteklog vikenda održano je, po svemu sudeći, nulto izdanje festivala na plaži. Izbor mjesta je u startu primamljiv ili je barem trebalo da bude, pa su se očekivanja da će horde pojuriti ka Ulcinjskoj plaži, da bi đipale uz zveketanje tri dana i tri noći, raspršili objavom spiska izvođača i pojašnjenjem samog koncepta.

SSF je smešten u jednom od nepristupačnih dijelova velike Ulcinjske plaže pa je nepostojanje adekvatne infrastrukture možda bio najveći neprijatelj ovog događaja, ali nikako presudan za postizanje željenog efekta. Svi koji su proveli ova tri festivalska dana na plaži složiće se sa činjenicom da je Southern Soul festival programski ponudio nešto što je prvenstveno nedostajalo iskusnijim klaberima koji su, baš kao i muzika koju smo voljeli, mahom prognani iz većine klubova.
Program je raspoređen na dvije manje bine (Bar i Sea stage) sasvim pristojno udaljene, skromno ali solidno ozvučene i glavnoj bini (Simon Goss stage) gdje je program počinjao u večernjim satima.
Od podneva ste mogli da birate izmedju latino i afro muzike, R&B-a i soula, regea i daba, diska i hausa, nju džeza i njegovih „zatrovanih“ formi. Disk-džokeji većinom su vrtjeli ploče i singlice vješto miksujući, ali najprije znalački birajući miziku koja je pratila dnevni tempo zbivanja na plaži.
Osvježenje ste mogli potražiti u uzburkanom moru, za barom ili se oprobati u kajt surfingu koji upravo u dijelu plaže gdje se održavao festival ima svoje najsnažnije uporište. Southern Soul festival pružio nam je priliku da malo bolje upoznamo crnogorske, bosansko-hercegovačke i slovenačke disk džokeje. Sve ih je krasila divna, ležerna, nimalo pretenciozna crta. Upravo je ona doprinjela opštoj konstataciji da ovaj festival, bez obzira na sve organizacione, finansijske, infrastukturne propuste i probleme, apsolutno ima perspektivu.
 
Trend posljednjih godina ide u prilog održavnju odnosno opstanku manjih festivala koji okupljaju svega nekoliko stotina ili par hiljada ljudi, što nije zanemarljiv podatak imajući u vidu da su u pitanju posvećenici, poznavaoci i poštovaoci date festivalske ponude. S tim u vezi, čini mi se da je vrijeme velikih, korporativnih, masovnih festivala na izmaku. Možda će zvučati pretenciozno poređenje sa izumiranjem stadionskog roka i nastanku panka koji je pronašao jednostavan i direktniji način da se obrati čitavim generacijama koje su do tada bile nevidljive.

Spacewalker, Željko Kerleta, Audio Infuktion, Borka, Braća Burazeri, Be Good, Solution, Brka, Phillie P, Eddy Ramich stajali su rame u rame sa evropskim „konkurentima“ poput Particka Forgea, Souleance, Toma Wielanda, Jazzanove, Nicole Contea. Iz ponude sa glavne, dobrim dijelom koncertne bine, izdvojili su se nastipi Hackney Collery Banda, Rainera Truebya, Alice Russell, Ashleya Beedlea, Vasil Hadžimanov Banda i rege satava Resonators. Ipak Theo Parrish je i ovog puta bio poseban. Tokom tročasovnog seta publiku je proveo kroz (malo je reći) sve žanrove – kako one koji čine bazu plesne muzike kakvu danas poznajemo, tako i njene savremene pravce. Na momente je djelovalo da je u trci sa samim sobom. Theo je uspio da u trenutku od klasičnih džez solaža napravi vrtoglavu tehno temu farbajući i filtrirajući džez varijaciju koju kao da je nasumično izvukao iz svog kofera sa pločama praveći instant hit.

Ako zanemarimo prostorno okruženje, vegetaciju i prilaze festivalskom prostoru, kao i ipak iznenađujuće slabu posjetu – sve ostalo u vezi sa Southern Soulom ide u njegovu direktnu korist. Ono što neki muzički događaj čini uspješnim na duge staze jeste njegova duša. Ovaj to posjeduje i to ne samo u nazivu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Sekretar M.Karamanaga: KANALIZACIONA MREŽA TREBALO BI DA SE ZAVRŠI U JUNU
Sekretar M.Karamanaga: KANALIZACIONA MREŽA TREBALO BI DA SE ZAVRŠI U JUNU

Sekretar za investicije u Opštini Ulcinj Minir Karamanaga izjavio je da će uskoro u okviru realizacije projekta na izgradnji kanalizacione mreže u naseljima Donja Bratica, Bijela Gora, Kodre i Totoši,

Opština: NAREDNIH DANA KREĆE UKRAŠAVANJE GRADA
Opština: NAREDNIH DANA KREĆE UKRAŠAVANJE GRADA

Početkom naredne sedmice počinje tradicionalno ukrašavanje Ulcinja u susret novogodišnjim i božićnim praznicima. Kako saznajemo, grad će mnogo raznovrsnije od proteklih godina biti uređen, a jedna od karakteristika

Imenovanja – diplomatija: BERNARD ÇOBAJ BIĆE OTPRAVNIK POSLOVA CRNE GORE NA KOSOVU
Imenovanja – diplomatija: BERNARD ÇOBAJ BIĆE OTPRAVNIK POSLOVA CRNE GORE NA KOSOVU

Službenik Ministarstva vanjskih poslova Bernard Çobaj biće uskoro imenovan za otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Prištini, saznaje Portal Ul-info. Crna Gora i Republika Kosovo uspostavili su diplomatske

EPCG: ODBOR DIREKTORA DONIO ODLUKU O POKRETANJU PROJEKTA SOLARI 5000+ (70 MW)
EPCG: ODBOR DIREKTORA DONIO ODLUKU O POKRETANJU PROJEKTA SOLARI 5000+ (70 MW)

Projekat SOLARI 3000+ i 500+, koji je označio početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina, izazvao je veliko interesovanje

Pobjednički let znači samo jedno – Igraj Aviator i osvoji poklone!
Pobjednički let znači samo jedno – Igraj Aviator i osvoji poklone!

Pobjednički let – let koji donosi fenomenalne poklone. Šansa da osvojiš sjajne uređaje, dok putuješ omiljenim avionom! Meridian Casino je još jednom obradovao korisnike meridianbet.me sajta. U igri si