Bajraktari: Na pravom smo putu da naš Ulcinj i nove generacije imaju mjesto koje zaslužuju

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari juče je pred odbornicima predstavio Izveštaj o radu organa lokalne uprave za 2022. godinu, koji su oni prihvatili.

 

Iako ovaj izveštaj nije potpun izveštaj o radu aktuelne vlasti, pošto je vlast formirana u junu prošle godine, možemo govoriti o veoma uspešnoj godini. Nova vlast je prva vlast u Ulcinju koja je došla nakon višedecenijskih promjena na državnom nivou vlasti koje su bile težak teret za građane.

Ovaj period se može okarakterisati kao vrijeme usmjereno ka Opštini Ulcinj, kao period deblokade radova koji, sa razlogom ili bez razloga, decenijama se nijesu mijenjali, čineći naš grad jedinom siromašnom opštinom na Crnogorskom primorju, period gdje je Ulcinj dobio veliku pažnju Vlade Crne Gore, period novih početaka.

Prošlu godinu karakterisala su poboljšanja u svim oblastima i djelovanju lokalne samouprave.

Iako smo započeli polovinu prošle godine, uz mnogo problema, uspjeli smo da realizujemo budžet Opštine u iznosu od 13.734.965,31 eu, što je bio rekord za to vrijeme. Ovogodišnji budžet će premašiti ovaj iznos.

 

Uradjena je reorganizacija administracije, i sada sa ove vremenske distance mogu slobodno zaključiti da je to bilo izuzetno uspješno. Novi sekretarijati su opštinu približili građanima olakšavajući komunikaciju i procedure. Ovde bih istakao rad Sekretarijata za investicije, kao i Sekretarijata za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju, koji je svojim aktivnostima, poput sajma „Jesenja korpa“ i obeležavanja „31. godišnjice proglašenja Crne Gore ekološkom državom“, donio novi duh u Opštini.

U Opštini Ulcinj prvi put je otvoren javni poziv za podršku poljoprivrednim proizvođačima, a to se nastavlja i ove godine.

Opština Ulcinj kontinuirano podržava svaku kulturnu manifestaciju, sport i nevladine organizacije. Stipendije za školovanje studenata udvostručile su vrijednost, sa 60 na 120 eura.

Protekla godina je takođe obilježila završetak radova na Projektu unapređenja vodosnabdijevanja – faza V Crnogorskog primorja u Ulcinju, sa Njemačkom razvojnom bankom – KFV, gdje smo vrijedno radili na ubrzanju procedura koje su bile opterećene birokratijom i nepotrebnom odugovlačenju. Kao što vidite, ovaj projekat se realizuje danas. Ključni događaj 2022. godine je potpisivanje ugovora 20. jula 2022. godine sa izvođačem radova „Jedinstvo“. Realizacijom ovog projekta Ulcinj će trajno riješiti mnoge probleme u vodosnabdevanju i prečišćavanju otpadnih voda.

Radimo na stvaranju uslova za drugu fazu ovog projekta, za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma potpisalo je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava kojim će biti dopunjena studija izvodljivosti za drugu fazu.

Proteklu godinu obilježila je i realizacija projekta izgradnje infrastrukture u Opštini Ulcinj – izgradnja kanalizacione mreže u naseljima Kodre, Bijela Gora, Totoši i Bratica, naseljima koja gravitiraju oko Porta Milene, u vrijednosti od 3.364.738,45 €, zbog kojeg kanal Bratice više nije kritična tačka u pogledu zagađenja životne sredine.

  1. godinu obilježila je rekordna turistička sezona i izuzetno dobro organizovana.

Rekonstruisane su i asfaltirane putne osovine i lokalni putevi, a počeo je i proces izgradnje bulevara “Majke Tereze”, koji će povezivati bulevar “Skenderbeg” sa Bulevarom “Teuta”. Počeo je postupak eksproprijacije za rekonstrukciju dijela puta Krute – Kamenički Most. Finansijska situacija se stabilizovala i stvoreni su preduslovi za velike infrastrukturne projekte koji će privući strane investitore. Situacija u javnom sektoru, posebno u preduzećima i ustanovama koje osniva opština, je finansijski stabilna.

Od ostalih projekata izdvajam stvaranje uslova za izgradnju tri nova hotela najviše kategorije u Ulcinju – izgradnju novog hotela Galeb, hotela Hilton i hotela Otrant Reefs na Velikoj plaži.

Naravno, projekat koji će značajno promijeniti sudbinu opštine Ulcinj je projekat novog mosta na Bojani i graničnog prelaza sa Albanijom, Sveti Nikola – Puljaj. Ovim Ulcinj dobija na značaju, jer postaje regionalni centar, dio puta koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu. Most dug 310 metara skraćuje put Ulcinj-Velipoja sa sadašnjih 70 kilometara na samo nekoliko kilometara. Blizina međunarodnih aerodroma, posebno Tirane, otvara nova turistička tržišta za Ulcinj.

Ulcinj će izgradnjom sportskog centra i modernog multifunkcionalnog stadiona na Velikoj Plaži postati regionalni centar za obuku i pripreme sportskih ekipa. Sportski centar biće izgrađen na površini od oko 78.000 m2 koju je Vlada Crne Gore ustupila Opštini Ulcinj. Imaće stadion za 3000 gledalaca, multifunkcionalnog tipa za sportove na otvorenom kao što su fudbal, atletika, rukomet, košarka, tenis, odbojka na pijesku, staza za trčanje, kao i staza za biciklizam i jahanje.

Otvaranje granične tačke “Pristanište Ulcinj” ispod Starog grada takođe se može smatrati novim početkom u pomorskim vezama Ulcinja sa drugim centrima na Jadranskom i Sredozemnom moru.

Koristim priliku da se zahvalim Skupštini opštine Ulcinj i svim odbornicima na saradnji i efikasnosti u donošenju odluka izvršne vlasti, mojim kolegama u Kabinetu, svim sekretarima sekretarijata i rukovodiocima službi, direktorima javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština, nevladinim organizacijama i svim građanima.

Posebno se zahvaljujemo Vladi Crne Gore i premijeru Dritanu Abazoviću na kontinuiranoj podršci projektima u našoj opštini.

Na pravom smo putu da naš Ulcinj i nove generacije imaju mjesto koje zaslužuju. Zato što volimo Ulcinj i odlučni smo da ga unapređujemo i razvijamo za našu zajedničku budućnost!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA
Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi oko sedam hiljada gostiju, što znači da se i krajem septembra nastavlja veoma dobra posjeta. A ona će, izvjesno je, potrajati, jer će, kako saznajemo, veliki hoteli,

Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU
Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU

U prethodnom periodu Crna Gora je uz pomoć evropskih partnera i nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori, unaprijedila život romske populacije, smanjivala društveni jaz u crnogorskom društvu,

Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA
Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA

Popisne komisije danas su raspisale Javni oglas za instruktore i popisivače koji će učestvovati u “Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine”. Javni oglas traje deset dana od dana objavljivanja

Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA
Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA

U hotelu “Plaza” u petak je održana Info sesija u cilju unaprijeđenja znanja u oblasti rodno senzitivnog nasilja i sprovođenja mjera bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema za elektronski nadzor

Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA
Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu