Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari gostujući u emisiji “Link”, kazao je da taj grad ima hronične finansijske probleme, ali da će učiniti sve da povećaju naplatu taksi i naknada i u tom dijelu će kako je kazao biti nulta tolerancija.

Kako je istakao Opština duguje 8, 56 miliona eura, a podatak da je 5. juna na žiro računu imala svega 12.000 eua na početku ljetnje sezone najbolje govori u kakvim su problemima i kako se Opština vodila u prethodnom periodu.

“Stigla nam je opomena za naplatu duga od Regionalnog vodovoda, ali uspjeli smo u krakom roku, maltene za jedan dan, da sa direktorom te institucije platimo dio i odložimo plaćanje drugog dijela za koji će se napraviti neki sporazum o izmirivanju”, kazao je Bjaraktari.

Naglasio je da Opština ima puno problema, ali da je nova uprava za kratko vijeme uspjela da obavi neke pripreme za sezonu.

“Imamo i plan da unaprijedimo stanje čistoće u gradu. Preduzećemo korake da se saniraju divlje deponije i grad uopšte mora biti čistiji, a tu nam moraju pomoći i građani, jer koliko god komunalne službe bile ažurne, ali građani ne pomognu malo se može uraditi. Tako da zajedno sa građanima da to postignemo”, kazao je on.

Namjera je da se napravi reorganizacija lokalne uprave koja nije rađena 20 godina.

“Najveći problem je naplata opštinskih taksi i prihoda i po tom pitanju ćemo imati nultu toleranciju. Čim se bude imenovao sekretar za finansije, a to je najvjerovatnije ponedjeljak, ući ćemo u tu problematiku dublje i videjti kako da te stvari rješavamo efikasnije. Problem je i naplata boravišne takse, nijesmo imali turističku inspekciju i u tom dijelu smo napravii prve korake, tako da uskoro očekujemo formiranje i tog tijela koje će pomoći u naplati ovih taksi”, kaže Bajraktari.

Ističe da je Opština u sanacionom programu i naišli su na razumijevanje nadležnih ministarstava. Kako budu poboljšavali svoje naplate tako će, kako je kazao, i obaveze prema državi biti redovnije.

 

Sve spremno za sezonu, naplata boravišne takse 30 odsto bolja 

Bajraktari ističe da bi sezona prema najavama trebalo da bude odlična, već sada je naplata boravišne takse 30 odsto bolja.

“Sve je spremno za goste i očekujemo veoma dobru sezonu. Cijene usluga i smještaja biće na nivou prethodne godine koliko je to moguće, s obzirom na ekonomsku sitiuaciju i rast cijena”, navodi predsjednik ulcinjske opštine.

Bajraktari napominje da ih čeka realizacija dva velika projekta vodovoda i kanalizacije. Što se tiče projekta vodosnabdijevanja uskoro očekuje potpisivanje ugovora vrijednog 20 miliona eura, a onda bi radovi mogli da počnu na jesen.

“To je najveći projekat u Ulcinju u posljednjih 30 godina, kredit je obezbijeđen još od 2015. godine, prošao je grejs period, ali šta je tu je, moramo gledati naprijed, a ne u prošlost. U pitanju je zamjena oko 60 kilometara uglavnom azbestnih vodovodnih cijevi. 4. jula imamo sastanak sa Vodakomom i firmom ‘Jedinstvo’ kao izvođačem i ako riješimo neke nedoumice, biće potpisivanje ugovora i radovi bi mogli da počnu nakon sezone u septembru ili oktobru. Eksproprijacija je bila problem i nadamo se da će i to biti riješeno do jeseni”, naglašava Bajraktari.

Rađena je i kanalizaciona mreža za četiri naselja zbog čega su ulice u dužem periodu bile i raskopane, ali, kaže, da moraju biti i aktivniji i Opština i Vlada, da bi se poštovali rokovi.

Najavio je za jesen i uređenje Velike skele koja je trebala da počne u martu, ali zbog nekih političkih poena to nije urađeno.

“Izvođač je izabran i radovi počinju u spetembru, biće nekih manjih izmjena koje se tiču zahtjeva građana Starog grada za parkinge i tu ćemo izaći u susret”, kaže on.

Projekat trim staze od hotela ‘Albatros’ do Rta Đerane je završen i realizacija će početi na jesen. Sa Morskim dobrom treba da dogovore i obnovu Pristana, i raspisivanje međunarodnog konkursa, kako bi oblik Pristana promijenili i bio jedan prestižan projekat za Crnu Goru.

Most na Bojani je, kako dodaje, veliki projekta koji će promijeniti Ulcinj.

“Nova vrijednost i nova šansa i u ekonomskom i u turističkom i kulturološkom smislu. Idejni projekt je već završen i nadamo se da će se poštovati rokovi i most biti završen do avgusta 2024.”, dodao je Bajraktari.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU
Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU

U Ulcinju će se ovog ljeta, u periodu od jula do septembra, realizovati ekološka inicijativa „Uhvati čist talas“, čiji je cilj uspostavljanje pravilnog sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, prevencija

Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA
Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma najavljeno je da će do kraja ove godine biti usvojen novi zakon o upravljanju otpadom. Kako je u Ulcinju danas rekao funkcioner u tom resoru

Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE
Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE

Ulcinj ima velike potencijale da postane atraktivna turistička destinacija, ocijenio je predsjednik te opštine Omer Bajraktari u Jutarnjem programu RTCG. Bajraktari je najavio realizacijunekoliko projekata

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. jula, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: -u terminu od 10:30 do 13:00

Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”
Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”

Iz Centra za kulturu saopšteno je da će u utorak 5. jula biti svečano označen početak „Ljetnje scene – Ulcinj 2022“. Otvaranje ovog festivala predviđeno je na Velikoj skeli, ispod zidina Starog grada,