Bajraktari: POD KISOBRANOM DPS-A NE VIDE VALDANOS I MORSKO DOBRO

Omer Bajraktari, URAPredsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari dao je intervju dnevnom listu “Dan”.
— Podržavate li odluku da mandat Sskupštine opštine Ulcinj ne bude skraćen, to jest, da ne bude prijevremenih izbora?

Politička situacija u Ulcinju je prilično komična, ali i tužna. Nakon prekompozicije lokalne vlasti prije skoro dvije godine, odnosno ulaskom DPS-a u lokalnu vlast, građani su dobili najgoru vlast u njenoj istoriji! U to se građani uvjeravaju svakim danom. Ali, najveću odgovornost za ovakvu situaciju snose albanske partije koje imaju većinu i bez DPS-a, jer im je očigledno udobnije, lakše i sigurnije pod kišobranom DPS-a. Na taj način je kulminirao njihov poltornizam.

Građanski pokret URA je od početka zastupao stav da je skraćenje mandata lokalnog parlamenta jedino rješenje za prekid političke agonije koju priređuje lokalna vlast. Paradoksalno je da svi konstituenti govore javno da koalicija ne fukcioniše i da nema nikakvih rezultata na terenu, ali ipak nastavljaju zajedno vođeni uskim, ličnim interesima koji nemaju nikakvu veze sa interesima grada. Ovakvim odlukama i ovakvim političkim trgovinama, građani Ulcinja po ko zna koji put opet postaju taoci nekih tuđih ličnih interesa, koji nikad ovom gradu nijesu ništa dobro donijeli i sistematski ga uništavaju evo tri decenije.
–Planira li GP URA samostalan nastup na ulcinjskim izborima i hoćete li nastupiti na izborima u Tuzima?

Opštinski odbor GP URA Ulcinj je jedina opoziciona politička grupacija koja permanentno reaguje na sve probleme i anomalije koje godinama muče ovaj grad, bilo da se radi o problemima koji dolaze sa državnog nivoa kao što su privatizacije, centralizacija, nezaposlenost, obrazovanje ili pak problemima na lokalnom nivou kao što su divlja gradnja, komunalni red, uređenje prostora, kao i kapitalne investicije. Sve to predstavlja prvi dio naše planirane kampanje koja se izvodi pod sloganom “Ulcinj novim generacijam”, dok će se drugi dio pretežno odnositi na naš program odnosno na rješenja koja ćemo građanima nuditi za sve probleme koje su stvorili političari, a koja ne rješavaju trenutni vlastodršci koji vode grad.

Sve to govori da se uveliko pripremamo za samostalan nastup na lokalnim izborima jer smo svjesni činjenice da smo jedina politička opcija čistih ruku, jedina partija koja nudi novu generaciju političara i novu vrijednost za naš grad.

Način izlazka na izbore u Tuzima utvrdiće organi stranke, ali ono što želim da kažem jeste da manipulacije oko samostalne opštine Tuzi traju već 20 godina iako zadnje obećanje nosi datum 01.09.2018. što je neozbiljno i nekorektno prema građanima tog područja. Jedino promjenom vlasti građani Malesije će dobiti pravu samostalnu opštinu, sve ostalo je već viđeno. DPS i njegovi sateliti u liku i albanskih nacionalih partija (čast izuzecima) promijenili su demografsku sliku tog područja i značajan dio stanovništva naveli na emigraciju. Takvoj politici se treba usprotiviti i građani je moraju poslati u zaborav.

— Da li DPS čini dovoljno da se izađe u susret političkim i socijalnim interesima albanskog naroda u Crnoj Gori?

Biografija djelovanja DPS-a prema albanskom narodu je poražavajuća, kako na političkom tako i na ekonomskom ili socijalnom planu. Imali smo priliku da vidimo socijalnu kartu svih opština u Crnoj Gori. Vidjeli smo gdje stoji Ulcinj. To je jedina siromašna opština na primorju sa najmanjim indeksom razvijenosti, najmanjom prosječnom platom, najvećom stopom nezaposlenosti, najvećom stopom emigracije i uništenom privredom! Sve ovo je rezultat njihove politike uz pomoć nekih samozvanih “patriota”. Takođe, nema nikakvih pomaka oko vraćanja zemljišta u Valdanosu i u ostalim djelovima grada, kao ni kod granice morskog dobra koja je van svake pameti i diskriminatorska. Ovo stanje je, nažalost, naša realnost, stanje koje će se nastaviti ukoliko ne dođe do promjena.

–Kako ste zadovoljni radom Albanskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori. Da li taj savjet ostvaruje svoju misiju?

Albanski nacionalni savjet je nažalost maksimalno ispolitizovan, iako bi po pravilu, takva institucija trebalo da bude vođena od strane ljudi van domašaja politike, što u ovom trenutku nije slučaj. Ovakvim djelovanjem degradira se značaj te institucije i za albanski narod u Crnoj Gori ona prestavlja samo istureno odjeljenje jedne politčke stranke. Nije dobro da se Albanski nacionalni savjet ne oglašava ni oko jednog problema, a naročito oko problema ekonomske prirode. U sredinama odnosno gradovima gdje žive Albanci najviše nedostaju investicije i ekonomski razvoj kako bi bili u ravnopravnom položaju sa ostalim sredinama u Crnoj Gori. Bez investicija i razvoja broj Albanaca će nastaviti da rapidno opada, a to će obesmisliti bilo kakvo sticanje prava iz drugih sfera života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine

Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“
Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“

  Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim Sars marketima. Akcija na istaknute proizvode važi od 20.03. DO ISTEKA ZALIHA! Besplatna dostava na kućnu adresu:

Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru
Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije ,,Bank of America“ (BofA), odnosno direktorima za tržišta

Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU
Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su rasvijetlili dva slučaja obijanja u Pašinoj džamiji i lišili slobode E.Š. (34) iz Republike Albanije, saopšteno je iz Uprave policije. Kako se navodi, osumnjičenom

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i