Bajraktari: PREKINUTI DISKRIMINACIJU MANJINA, VRATITI MASLINJAK U VALDANOSU

 

Omer Bajraktari“Iako su danas nekima, kako iz DPS-a, tako i iz nacionalnih partija, puna usta da su prava manjina na najvišem nivou i da su upravo oni zaslužni za takvo dostignuće, životni standard, ekonomska prava i ulaganja na područjama gdje manjine žive ih demantuju”, izjavio je član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari.

Kako je kazao ovaj Ulcinjanin, razlozi za diskriminaciju su brojni, ali ih sve objedinjava ekonomski karakter.

“Simbol takve ekonomske diskriminacije jeste Ulcinj, koji je, prema resursima, najbogatija opština, ali je, zahvaljujući politici DPS-a i nesebičnoj podršci albanskih partija zbog ličnih interesa, danas najsiromašnija opština na primorju i opština sa najnižom prosječnom platom i jednom od najvećih stopa nezaposlenosti”, rekao je Bajraktari.

Prema njegovim riječima, pred novom vladom je prilično lak zadatak da se na uspješan način pozabavi tim pitanjem, jer su, kako tvrdi, uzroci ovih problema odavno jasni svakom građaninu.

“Uzroci ekonomske diskriminacije su bili rješivi u svakom momentu, ali je uvijek falilo političke volje, zato smo i tvrdili da bez krupnih političkih promjena nema rješavanja ekonomskih i životnih problema u područjima gdje žive manjine”, tvrdi Bajraktari.

On smatra da nova vlada u kratkom vremenskom periodu treba da donese nekoliko odluka o domenu velikih nepravdi, zbog kojih trpe građani ovih područja, ali i čitava Crna Gora.

“Prije svega mislim na Solanu, odnosno na rješavanja pitanja vlasništva, kako bi se Solana konačno mogla valorizovati u skladu sa Studijom zaštite i u saradnji sa međunarodnim partnerima koji su nesebično pomogli da se taj jedinstveni lokalitet sačuva. Takođe, treba, u što kraćem roku, početi proces povraćaja maslinade u Valdanosu građanima i vjerskim zajednicama, jer to predstavlja jednu veliku nepravdu prema građanima Ulcinja, za čije rješenje nije bilo političke volje”, naveo je član Glavnog odbora URA.

Bajraktari je istakao da je još jedan od simbola ekonomske diskriminacije i Morsko dobro, institucija koja, kako napominje, s pravom nosi epitet Morsko zlo. ,,Iako su godinama naplaćivane milionske sume od građana i privrednika Ulcinja, ova institucija nije izvršila gotovo nijednu funkcionalnu kapitalnu investiciju. Zahvaljujući njoj, Ulcinj je jedina opština u Crnoj Gori bez marine. Zato je potrebna i reorganizacija te institucije, ali i promjena određenih zakona kako bi i rad Morskog dobra bio pravičan i isti prema svima”, dodao je on i napominje da ulaganja u infrastrukturne projekte na ovim područjama treba takođe da budu na mnogo većem nivou, kako u održavanju postojeće infrastrukture, tako i u pogledu novih putnih pravaca i infrastrukturnih objekata iz domena obrazovanja, ali i drugih institucija.

Bajraktari smatra i da je, iako brojčano nije potrebno, neophodno da i manjinske stranke budu dio nove vlade, kako bi ta vlada bila i bolja i stabilnija i otvorenija prema svima.

“Siguran sam da bi nova vlada i bez njihovog učešća radila na rješavanju ovih problema koje sam pomenuo, ali, ipak, njima je mjesto u vladi koja ima volje da rješava probleme za koje DPS nije imao volje 30 godina. Takođe, siguran sam da nova vlada ne bi udarila na temelje decentralizacije i funkcionisanja lokalne samouprave kako je to uradio DPS sa Zakonom o planiranju prostora. Taj Zakon je usvojen, iako je u suprotnosti sa svim programima svih nacionalnih partija, ali, ipak, njegovo donošenje nije imalo nikakvih političkih posljedica”, zaključio je Bajraktari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine