Bajraktari: ULCINJ IMA DUŠU ŠIROKU KAO MORE, ZA MANJE OD DVIJE GODINE OGROMNI USPJESI

Pozdravna riječ predsjednika Ulcinja Omera Bajraktarija na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta u povodu Dana Opštine

 

Osjećam izuzetnu čast i zadovoljstvo da Vam, u ime opštine Ulcinj i u svoje lično, poželim srdačnu dobrodošlicu i da Vam se najtoplije zahvalim što ste svojim prisustvom uveličali ovu našu proslavu.

Osjećam posebno zadovoljstvo da je danas sa nama predsjednik Crne Gore, g-din Jakov Milatović, koji je za ovih godinu dana na ovoj funkciji dokazao da ju je dostojan.

I kao prije tri godine kada je bio ministar i kao prije godinu dana u izbornoj kampanji opet je dolazeći u Ulcinj rekao: želim da posjetim Stari grad. Jer, ta jedinstvena graditeljska i ambijentalna cjelina ukazuje na naše milenijumsko trajanje, na našu opstojnost na ovom predivnom dijelu Mediterana, na naše civilizacijske i kulturne slojeve koji se plodonosno prožimaju. To je naš najveći društveni i razvojni kapital.

Svakako, uz vrijedne i marljive ljude, koji čine pravo bogatstvo našeg grada. Potvrdilo se to u ove nepune dvije godine od kada upravljamo ovom našom opštinom i kada smo, neskromno to ističem, praktično preporodili Ulcinj. Neizmjerno sam ponosan što mi ne dijelimo i ne svađamo narod, što se ne bavimo spletkama i sijanjem iluzija, pa je postalo normalno da se duh zajedništva i saradnje udiše kao svjež vazduh.

Jedna mlada ekipa ljudi, podržana snažno od vladajućih stranaka, uspjela je u veoma kratkom roku, sa mnogo samozatajnog rada, uz veliki trud i stvaralačku energiju, da okrene novu, ljepšu stranicu u istoriji ove opštine. Ulcinj je danas grad koji se užurbano i stabilno razvija, sa konsolidovanim javnim finansijama, u kojem raste broj stanovnika, u koji se rado dolazi, grad iz kojeg idu dobre vijesti.

I stoga smo mi u lokalnoj samoupravi veoma srećni, jer ovaj grad i njegovi građani i građanke to zaslužuju nakon decenija zaostajanja i propadanja. A grijeh je to, veliki grijeh, uz ovakve resurse, ljude i tradiciju.

Iskreno govoreći, naš posao nije bio niti je težak. Jer, kada radite srcem i ljubavlju za svoj grad, još kada su rezultati dnevno vidljivi, kada oko sebe gledate zadovoljne ljude, osjećate inicijativu i želju da se doprinese opštem dobru, onda i vi rastete na tim talasima sreće, optimizma i nade.

Zato je sve lako i jednostavno, iako je izazova izuzetno mnogo. Kao što je i Ulcinj prostorno velik, a potrebe građana raznovrsne. Ali, sve je lakše kada oni znaju da se mogu osloniti na svoju Opštinu, kojoj je osnovni cilj da razvija brigu za ljude!

Jer, jedno društvo održavaju moralne vrijednosti, kao što su solidarnost, humanizam, dobročinstvo. To se najbolje osjeća u ovim blagim danima posta i duhovnog čišćenja, a već je pred nama novi izazov – turistička sezona, od koje svi zavisimo.

Za nju smo se dobro pripremili prije svega ulaganjem u poboljšanje infrastrukture i kvaliteta naše ponude. Tu, naravno, mislim na radove na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, koji se finansiraju iz sredstava njemačke KfW banke, te na početak gradnje luskuznog turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži. Ukupne investicije koje se trenutno sprovode u Ulcinju dostižu cifru od 100 miliona eura.

Već sada možemo reći da će predstojeća sezona biti dobra i berićetna, ali nam zbog velike konkurencije slijedi borba za svakog gosta. Naše su prednosti i dalje sigurnost destinacije, kvalitet usluga, povoljne cijene, ljubaznost ljudi, dobra povezanost sa regionalnim tržištima.

Ipak, za budućnost našeg turizma ne treba brinuti, jer, kako pokazuju podaci iz prošle godine, gotovo trećinu naših gostiju čine mladi ljudi u dobi od 18 do 30 godina. Najveća prijetnja ostaje nelegalna i pretjerana gradnja, odnosno imperativ da se Ulcinj razvija na održiv i odgovoran način.

Naglašavam da nema nijednog jedinog investitora, malog ili velikog, potencijalnog ili stvarnog, koji od strane ove lokalne uprave nije maksimalno uvažen. Naša vrata su im stalno otvorena, baš kao i svakoj građanki i građaninu.

Želimo da se sve važne odluke za budućnost Ulcinja donose u našem gradu. Zato smo, na primjer, pokrenuli ustavnu žalbu da Ulcinj, kao i ostale opštine na Primorju, upravlja svojom teritorijom i planira razvoj u takozvanoj zoni morskog dobra. Ona zahvata čak 13 odsto naše teritorije, a u nama susjednom Baru 10 puta manje. U Ulcinju je to 33 miliona kvadratnih metara, u Budvi 15 puta manje. Stoga očekujemo da Ustavni sud potvrdi ove činjenice o nejednakom postupanju, odnosno o diskriminaciji koja se sprovodi nad opštinom Ulcinj punih 30 godina.

Sa ranama u duši ove godine proslavljamo devet decenija od osnivanja Solane, firme koja je uz Hotelsko-turističko preduzeće „Ulcinjska rivijera“ sagradila moderni Ulcinj. Uz podršku inostranih partnera i Vlade Crne Gore, radimo na formiranju novog preduzeća, kako bi se pokrenula proizvodnja i sačuvao jedinstveni biodiverzitet tog prostora.

Sa naročitim zadovoljstvom ističem da nikada ovoliko nije ulagano u ulcinjski sport, obrazovanje, kulturu i poljoprivredu, i da nam se to već vraća uspjesima naših sportista, učenika, stvaralaca i farmera.

Tu je i naša vrijedna dijaspora, vazda spremna da pomogne. Možda je sada najbolji trenutak, u ovom turbulentnom vremenu, da se, svi oni koji to mogu, vrate u svoj grad.

I da, sada i ovdje, bratski i složno, zajedno gradimo naš Ulcinj. Svi naši iseljenici kažu da je svuđe lijepo, ali da je ovdje, ipak, najljepše! Jer, Ulcinj ima dušu široku kao naše more, on je kao maslina: kada god mu se vratimo, dočeka nas kao majka, raširenih ruku.

Drage Ulcinjanke i Ulcinjani, ma đe bili: srećan vam praznik! Srećno svim ljudima dobre volje, onima kojima je Ulcinj u srcu, svima koji su na bilo koji način vezani za naš grad, koji ovdje dolaze i posebno onima koji se ovdje vraćaju.

Hvala Vam najljepša! Živjeli kao što Ulcinj živi milenijumima u svojoj slavi i dostojanstvu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića. Donošenje Deklaracije obilježilo je nastavak

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na svog kolegu Aleksandra Simonovića. Ovaj advokat

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi ministar ljudskih i manjinskih