Bajraktari: ULCINJ JE NA NAJNIZOJ TACKI I TO SE MORA ZAUSTAVITI

Omer BajraktariPredsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokrteta URA i odbornik u lokalnom Parlamentu Omer Bajraktari održao je u srijedu konferenciju za štampu u sjedištu te stranke u Ulcinju, kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Nevrzyz Shaptafa.

Lokalne javne finansije i opština Ulcinj su postale jedna zaista tužna priča koja može imati ogromne posljedice za sve građane. Još tužnija jeste činjenica da u srozavanju janih finansija učestvuju sve političke partije “gutajući” svaku nepravilnost ili neodgovornost zarad sitnih ličnih interesa, što potvrđuje i sastav lokalne vlasti koja pod vođstvom DPS-a ruši sve negativne rekorde po ovom pitanju.

Imamo slučaj da istovremeno rastu i dugovi Opštine, ali i dugovi prema Opštini što pokazuje da imamo jako loše vođenje Sekretarijata za budžet i finansije. Ulcinj ima veoma veliki fiskalni kapacitet, ali, nažalost, izuzetno nizak nivo sopstvenih prihoda, koji sada čine ispod 50% i to je nedopustivo i neodrživo. Takva struktura je ogledalo koliko se loše radi u tom organu i koliko se loše vodi Opština po svim sektorima.

Rezultat takvog rada jeste činjenica da bi bez Egalizacionog fonda danas Opština teško opstala, i to je ono što je DPS postigao u Ulcinju pored svih drugih problema koji se vezuju uz tu partiju. Od mantre “bez DPS-a nema razvoja” stigli smo na najnižu tačku u istoriji ove opštine.

Danas ne treba biti nikakav ekspert za javne finansije kako bi ste skenirali tu problematiku. Državna revizorska institucija (DRI) dala je najbolju analizu radeći izvještaj za 2018. godinu za koji je dala duplo negativno mišljenje! U tom izvještaju se, između ostalog, konstatuje da je prekršeno 15 zakona i nekoliko drugih pravnih akata. Za tu skandaloznu ocjenu niko nije snosio bilo kakvu odgovornost.

Po mom mišljenju, tri su klučna razloga za ovakvo stanje u javnim finansijama u opštini: neodgovornost, nesposobnost i korupcija.

Kao najslikovitiji i najsvježiji primjer imamo kupovinu novog luksuznog automobila za potrebe predsjednika Opštine. U jednoj od najtežih godina na ekonomskom i zdravstvenom planu koju pamtimo, predsjednik se odlučio na ovakav bahat korak koji je u najmanju ruku skandalozan.

Kakva slika se šalje iz Ulcinja u vrijeme kada dobijamo razne donacije za zdravstvenu opremu, a predsjednik jedne od najsiromašnijih opština se odlučuje na ovakav korak. Kako se danas osjećaju studenti kojima je ova vlast rebalansom smanjila iznose stipendija prije samo 15 dana. Kako se osjećaju radnici Javne ustanove “Sirena” koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju, kojima je takođe ova vlast smanjila sredstva rebalansom i koji jedva funkcionišu. Kako se osjećaju sportski klubovi od kojih su neki već ugašeni, a neki pred gašenjem jer nemaju nikakvu podršku. Takodje danas radnici opštine, prema mojim informacijma treba da dobiju platu iz budzeta opstine Bar.

Što više bude trajala ova politička garnitura sve veća će biti cijena koju ćemo, na kraju, platiti, jer u ekonomiji, pa i u politici, se se sve plaća. Nažalost, najveću cijelu plaćaju građani.

Struktura budžetskih rashoda je takva da potrošnjom budžetskih prihoda profitira samo jedna partija, a gubi čitav grad i zajednica.

Dakle, Ulcinj se danas nalazi na istorijskom minimumu u političkom, ekonomskom, kulturnom, sportskom, demografskom i u svakom drugom smislu. I to mora da se što prije zaustavi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine

Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“
Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“

  Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim Sars marketima. Akcija na istaknute proizvode važi od 20.03. DO ISTEKA ZALIHA! Besplatna dostava na kućnu adresu:

Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru
Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije ,,Bank of America“ (BofA), odnosno direktorima za tržišta

Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU
Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su rasvijetlili dva slučaja obijanja u Pašinoj džamiji i lišili slobode E.Š. (34) iz Republike Albanije, saopšteno je iz Uprave policije. Kako se navodi, osumnjičenom

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i